Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Každý stý zemřelý z jižní Moravy loni spáchal sebevraždu

Český statistický úřad vydal roční statistiku úmrtí na jižní Moravě. Sociologové v kraji loni zaregistrovali nejnižší počet sebevražd za posledních pět let. Na život si stejně jako v předchozích letech sáhli nejčastěji muži. Na úmrtích se ale odrazil také koronavirus.

Na jižní Moravě zemřelo v průběhu loňského roku 14 015 osob. Celkem u 41,5 procent lidí zapříčinily smrt nemoci oběhové soustavy, u 21,9 procent šlo o novotvary. Na statistice se ale podepsala také koronavirová situace, více než devět procent osob, tedy 1 308 lidí, totiž zemřelo na covid-19.

Český statistický úřad v Jihomoravském kraji zaznamenal roku 2020 také 143 případů sebevražd, což je nejnižší počet za posledních pět let. Ukončit svůj život vlastní rukou se rozhodlo 111 mužů a dvaatřicet žen. Nejvíce sebevrahů, tedy třiašedesát, zvolilo smrt oběšením. „Následoval skok nebo lehnutí si před pohybující se předmět, použití střelné zbraně, skok z výše a úmyslné sebeotrávení," uvedl Karel Adam z Krajské správy Českého statistického úřadu v Brně.

Sebevraždy tvořily jedno procento příčin loňských úmrtí a nejvíce jich bylo spácháno v únoru 2020. „Z pohledu věkové skladby nejvíce sebevrahů, a to čtrnáct, bylo ve věku 61 až 65 let. Následovaly věkové skupiny 56 až 60 let a 71 až 75 let, kde bylo po třinácti sebevrazích. V Jihomoravském kraji bylo v roce 2020 i dvanáct sebevrahů ve věku do 25 let, z opačného konce věkového spektra pak jedenáct sebevrahů ve věku 81 a více let,“ upřesnil Adam.

Statistiky ukazují, že nevíce, celkem jednapadesát, sebevrahů pocházelo z okresu Brno-město, nejméně lidí si sáhlo na život na Vyškovsku. V mezikrajském srovnání byl počet sebevražd v Jihomoravském kraji v roce 2020 čtvrtý nejvyšší.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Alexas_Fotos/Pixabay.com | Zdroj ČSÚ

Štítky statistika, Český statistický úřad, úmrtí, sebevraždy, Jihomoravský kraj, sebevražda, Karel Adam, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každý stý zemřelý z jižní Moravy loni spáchal sebevraždu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.