Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na znojemské Mikulášské náměstí se vrátí po více než sto letech historická kašna

Na znojemské Mikulášské náměstí se po více než sto letech vrátí vodní prvek v podobě kamenné kašny. Architektonické dílo zkrášlovalo historickou plochu jihomoravské města až do konce 19. století. Nyní se umělecký kousek vrátí do veřejného prostranství v přesné replice.

Nová kamenná kašna vzniku v trojúhelníkovém cípu na Mikulášském náměstí, kde se sbíhají ulice U Branky a Velká Mikulášská. Umělecký objekt bude připomínat původní vodní dílo, jež stálo na veřejné ploše do roku 1897. Město má k dispozici historické fotografii, pomocí nichž se zpracoval návrh. S výstavbou začnou ve Znojmě ještě letos, hotovo má pak být do konce letošního roku. 

Do stavby investujeme více než 3,5 milionu korun. Schválili jsme již výsledek výběrového řízení a po podpisu smlouvy tak nic nebrání zahájení stavby. Do konce roku bychom již měli mít ve Znojmě další vodní prvek,“ sdělil znojemský starosta Jakub Malačka (nez.).

Stavbu kašny uskuteční autor Jiří Helma z Velkých Němčic, který vytvoří kamenná nádrž ve tvaru osmiúhelníku, přičemž doprostřed umístí téměř dvoumetrový kamenný sloup, ze kterého bude vytékat voda. Záměr už viděli také místní, kteří se s návrhem na veřejné prezentaci, jež se uskutečnila letos v květnu.

Vzhledem k tomu, že se jedná o novou stavbu kašny a pro její technologii je možné využít stávající šachtu a strojovnu, proběhnou pouze drobné bourací práce a na šachtě budou pouze menší stavební úpravy. Výhodou jsou již vybudované inženýrské sítě, pro zásobování kašny vodou a elektřinou se tak využijí stávající přípojky strojovny,“ uvedla mluvčí znojemské radnice Karolína Janečková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Znojmo, kašna, Obnova, Náměstí, Mikulášské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na znojemské Mikulášské náměstí se vrátí po více než sto letech historická kašna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.