Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Mláďata nandua se vylíhla v den řádění tornáda, v Zoo Hodonín jde o prvoodchov

Alespoň kousek radosti v neštěstí našli zaměstnanci hodonínské zoo ve čtvrtek 24. června, kdy se areálem prohnalo tornádo, jež zničilo mnohé vybavení a přilehlý útulek. Zoologická zahrada přivítala tři mláďata nandua pampového. Měsíc od vyklubání se dvěma přeživším daří výborně.

Hodonínská zoo je dlouholetým chovatelem nanduů pampových. Přesto se letos může pyšnit prvoodchovem tohoto velkého ptáka podobného pštrosovi. Po snesení byla vajíčka přemístěna do líhně, kde se o ně starali zaměstnanci zahrady. „K odebrání vajíček rodičům jsme se rozhodli po zkušenostech z předchozích pokusů o odchov tohoto druhu, protože v předchozích letech se nepodařilo rodičovskému páru vejce vysedět,“ vysvětlil zootechnik Jiří Ingr. Ze tří vyklubaných mláďat nakonec přežila dvě, jež včera oslavila měsíc života.

Malí nanduové dostali svůj vlastní výběh, kde si přes den užívají, a na noc se přemisťují do bezpečného zázemí. Postupně se ptáčata, jejichž pohlaví je zatím neznámé, dostanou blíže ke svým rodičům. Nejprve se seznámí vizuálně přes bariéru a později budou sdílet společný výběh. Cesty dvou nových přírůstků ale v Hodoníně neskončí, v budoucnu se dostanou do jiných zoologických zahrad, kde se stanou součástí různých nepříbuzných skupin.

Dospělý nandu pampový v hodonínské zoo.

Otec mláďat žije v Hodoníně od roku 2018, matka od roku 2019. Ačkoli se jim brzy po seznámení vylíhla čtyři mláďata, ani jedno nepřežilo. Letošní přírůstky jsou tedy pro hodonínskou zoo úspěchem.

Nandu pampový může vážit více než třiadvacet kilogramů a dožít se přes patnáct let. Tento velmi rychlý zástupce běžců se živí semeny, listy, plody a občas také hmyzem. Mláďata jsou typická pruhováním, který poskytuje přirozené maskování. Dospělí jedinci jsou šedí s černým krkem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Hodonín

Štítky zoo, Hodonín, mláďata, nandu, Zoologická zahrada Hodonín, vejce, tornádo, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mláďata nandua se vylíhla v den řádění tornáda, v Zoo Hodonín jde o prvoodchov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.