Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Růst cen a nedostatek stavebních materiálů cítí i některá města na jihu Moravy

Rostoucí ceny a nedostatek stavebních materiálů pocítila také některá města v Jihomoravském kraji. Výrazně narostly ceny například u oceli, tepelných izolantů i plastových či dřevených výrobků. Zásadní omezení investic však vedení samospráv zatím neplánují, věří, že si s tím městské rozpočty poradí. Mírné omezení to způsobilo například v Blansku, vyplývá z odpovědí zástupců měst, které ČTK oslovila.

Podle mluvčí Blanska Pavly Komárkové se s nárůstem cen potýkají všichni zhotovitelé staveb, nejen ti, u nichž je zadavatelem město. „Vnímáme i zvýšený tlak od dodavatelů na navýšení cen staveb, které by toto reflektovalo. U již dokončených výběrových řízení je ovšem možné navýšit cenu díla maximálně o deset procent, to zřejmě nebude vždy dostačující. Věříme, že městský rozpočet si s touto situací poradí. Nelze ale vyloučit, že na některé projekty to dopad bude mít," sdělila Komárková.

Blansko nyní řeší například projekt rekonstrukce budovy Zámek 3, kde s ohledem na nárůst cen zhotovitel není schopen stavbu provést za částku, která vzešla ze soutěže. „Práce jsou proto nyní zastaveny a město bude muset smlouvu vypovědět a znovu vypsat výběrové řízení. Cena stavby se zřejmě navýší a prodlouží se i termín její realizace," dodala Komárková.

Problém řeší i Brno

Zdražení staveb zaznamenalo také Brno. „Do celkového nárůstu se primárně promítlo zdražení materiálů, ale samozřejmě i další složky jako nárůst mzdových nákladů či dopravní náklady. Projevil se také dočasný nedostatek některých výrobních surovin spojený s celkovým prodlužováním dodacích lhůt. Narůstající ceny jsme zaznamenali u akcí, které jsou nyní ve fázi výběrového řízení na zhotovitele, popřípadě u akcí, u kterých se nyní tvoří rozpočet v projektové fázi. Nárůst cen se pohybuje v několika desítkách procent a nevyhnul se žádným stavebním pracím," uvedla Radka Loukotová z brněnského magistrátu.

Podle investičního odboru však navýšení cen nemá na městské stavby výrazný vliv. „Nemusíme zatím žádné investice odsouvat, ale není vyloučeno, že do budoucna budou nastaveny priority u městských projektů. Navýšení cen se každopádně promítá už do prvních verzí rozpočtu na příští rok, které nyní vznikají, aby se s nimi na výdajové straně počítalo," dodala Loukotová.

Podle mluvčí Znojma Karolíny Janečkové zdražování staveb trvá minimálně od roku 2018. „Tehdy byla hodně drahá práce, dnes je to materiál. U letošních výběrových řízení nebyl zase tak obrovský rozdíl. Problémy jsou u menších nebo jinak méně atraktivních staveb," uvedla. Podobný problém netrápí například Břeclav. Mluvčí města Jana Pelcová ČTK řekla, že zdražování nezaznamenali.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, stavby, správa, Jihomoravský, materiál, Morava, Blansko, výběrové řízení, Jihomoravský kraj, projekt, Brno, stavební materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Růst cen a nedostatek stavebních materiálů cítí i některá města na jihu Moravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.