Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidé na facebooku komplikují situaci v obcích zasažených tornádem a jsou agresivní

Situaci v jihomoravských obcích zasažených tornádem a odstraňování škod komplikují podle jihomoravského hejtmana uživatelé na facebooku, kde šíří staré zprávy nebo dávno vyřešené poptávky. Ostatní tak mají dojem, že pomoc není dostatečná. Přibývá rovněž agresivních výlevů na vysvětlení odpovědných lidí, kteří se snaží vše uvést na pravou míru.

Jihomoravských hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) po dnešním jednání krizového štábu apeluje na veřejnost, aby nešířila neověřené a staré zprávy. Doporučil, aby lidé v zasažených obcích vznášeli konkrétní požadavky primárně na krizové štáby, většinu problémů se prý daří vyřešit na místě, případně v okresních městech nebo na krajské úrovni.

„Chci poprosit, aby si všichni ověřovali, jestli zpráva, kterou šíří dál, je stále aktuální. Stává se nám, že se na Facebooku objeví například požadavek na dodávky jídla. Ten je jedním telefonátem vyřešen, ale tento neaktuální příspěvek 'létá' virtuálním prostorem tři dny. Nejhorší na tom je to fakt, že lidé, kteří na tyto příspěvky odpovídají a věcně vysvětlují, jaký je skutečný stav, jsou potom napadáni,“ sdělil Grolich, který dále dodal.

Těm lidem, kteří tady makají několik dní v kuse, je vyhrožováno smrtí. Toto se děje. Musíme zajišťovat psychickou pomoc i těm lidem, kteří tady zvládají největší nápor práce,“ uvedl jihomoravský hejtman.

Typický mechanismus šíření zpráv na facebooku popsal Grolich tak, že například někdo požádá o 400 porcí jídla pro dobrovolníky. Obratem je na místě 600 porcí, ale příspěvek se na sítích šíří dál. Přitom v každé obci se vydávají tisíce jídel denně. Na sítích se šíří také info o krádežích, někteří lidé kvůli tomu například poptávají uzamykatelné lodní kontejnery, kam by uložili majetek z poničených domů. Podle krizového štábu ale zprávy neodrážejí realitu. V obcích nikdo nerabuje. „Do dnešního dne k žádnému takovému případu nedošlo," upozornil ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje Leoš Tržil.

Nápor dobrovolníků se zatím nekoná

Krizový štáb dnes řešil také přípravu na prodloužený víkend v souvislosti s příchodem dobrovolníků. Obce jsou příchod připraveny. „Podle informací, které mám dnes z rána na obou hlavních kontaktních místech – Kulturní dům v Hodoníně a letiště v Břeclavi –, nebyl zaznamenán nějaký masivní příchod dobrovolníků. Někteří zamířili na kontaktní místa přímo do obcí, což nám pomalu opět začíná komplikovat dopravu. Zdůrazňuji tedy, aby ke svému příchodu do oblasti použili některé z uvedených dvou hlavních kontaktních míst,“ dodal hejtman. 

Policie zajišťuje i nadále průjezdnost obcemi. Dobrovolníci se do těchto obcí autem nedostanou, musí využít parkovací plochy na břeclavském letišti a v Hodoníně a budou přepraveni autobusy. „Vpouštěni jsou jenom řemeslníci, dodávky stavebního materiálu, místní občané. Doprava je zde i nadále přetížená a další vozidla by ji ještě více komplikovala,“ řekl Tržil.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Hejtman, Jmk, Tornádo, Grolich, Facebook, hejtman Jihomoravského kraje, Jan Grolich, krizový štáb, jídlo, KDU-ČSL, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

Je to psáno blbě, ale mohl byste to pochopit. Dobrovolníci laici vítáni jsou, ale do vesnic budou dováženi autobusy např. z Hodonína. Řemeslní smí do vesnic vjet svým autem, protože (na rozdíl od laiků) si vezou hromady nářadí.

Neděle, 4. července 2021, 07:13Odpovědět

Milan Kochaník

Čili jinými slovy, dobrovolníci laici, kteří nejsou současně řemeslníky a přitom jsou z jiných krajů, nikoliv z řad obyvatelstva velmi blízkého okolí nejsou vítáni.

Sobota, 3. července 2021, 19:12Odpovědět

Darina Schmidt

Objednávky by se mohly po vyřízení smazat, to stejné vyřešené problémy, poptávky.

Sobota, 3. července 2021, 17:21Odpovědět

Lidé na facebooku komplikují situaci v obcích zasažených tornádem a jsou agresivní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.