Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na brněnském výstavišti začala demolice objektů, ustoupí stavbě arény

Na brněnském výstavišti včera začala demolice objektů, které ustoupí budoucí multifunkční hale a parkovišti. Informovala o tom Radka Loukotová z tiskového střediska magistrátu. Hala bude stát i s dalšími náklady, jako například na vybudování parkoviště, 3,3 miliardy korun. Hala bude mít kapacitu třináct tisíc diváků.

K demolici je určeno 21 objektů v areálech Veletrhů Brno a Dopravního podniku města Brna. „Demolice jsou dalším nutným krokem. Potřebujeme získat prostor pro samotnou halu, ale také pro parkoviště a související dopravní infrastrukturu, protože již počátkem příštího roku plánujeme zahájit výstavbu. Zkušební provoz by mohl začít již koncem roku 2023, kompletně hotovo má být v roce 2024," uvedla už dříve primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Samotné bourání objektů ve vlastnictví Veletrhů Brno, dopravního podniku i města potrvá pět měsíců. Zajišťuje je firma MORKUS Morava, stát to bude zhruba 8,6 milionu korun. „O veřejnou zakázku, jejímž jediným hodnoticím kritériem byla nejnižší nabídková cena, mělo zájem 17 subjektů. Vítěz tendru je oproti předpokládané hodnotě uvedené v zadávací dokumentaci výrazně levnější, kalkulováno totiž bylo 54 milionů," doplnila primátorka.

Brno má pro multifunkční halu pravomocné územní rozhodnutí a stavební povolení. Objekt bude na výstavišti u pavilonu Z. Bude sloužit sportu, kultuře i společenským akcím. V hale má hrát například hokejová Kometa Brno.

Město usiluje o dotaci ve výši stovek milionů z Národní sportovní agentury, ale také o peníze z různých ministerstev. Na zbytek si chce vzít část úvěru město, část úvěru městská firma Arena Brno, část peněz by Brno chtělo získat i z Národního rozvojového fondu.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto APLUS a ARCHDESIGN

Štítky ČR, správa, stavby, Brno, hokej, Brněnské výstaviště, demolice, Dopravní podnik města Brna, Veletrhy Brno, Markéta Vaňková, ODS, MORKUS Morava, HC Kometa Brno, Národní sportovní agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na brněnském výstavišti začala demolice objektů, ustoupí stavbě arény  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.