Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnští odborníci chtějí, aby Romové žili déle

Odborníci v Brně se snaží najít způsob, jak prodloužit život Romům. Snaží se o to v Mezinárodním centru klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny (FNUSA) v Brně, kde odstartoval tříletý projekt zaměřený na prevenci nejzávažnějších onemocnění u romské komunity.

Průměrný věk dožití romských mužů je padesát sedm let, ženy se dožívají o osm let více. Ve srovnání s většinovou populací je to o osmnáct let méně. Nepříznivnou statistiku má změnit projekt Saste Roma, který se zaměřuje na prevenci závažných onemocnění u nejchudších vrstev obyvatelstva.

„Jedním z problémů obyvatel vyloučených lokalit je malé povědomí o příznacích závážných onemocnění, kupříkladu cévních mozkových příhod. Naším cílem je vypracovat strategii, která pomůže zvýšit zdravotní gramotnost,“ popsal odborný garant projektu a sekce cerebrovaskulárních onemocnění Robert Mikulík.

Problém prevence

Problémem chudých vrstev obyvatel je ale také špatný přístup k lékařské péči. Zlepšit to chce odborný tým složený z lékařů, sociologů či pedagogů.  „Je pro nás důležité zlepšit přístup ke zdravotní péči lidem z vyloučených lokalit. Bereme přitom ohled na kulturní specifika dané skupiny obyvatel, díky tomu jsme schopni přizpůsobit přístup jednotlivým komunitám a vytvořit zajímavé a srozumitelné materiály, které nám pomohou zvýšit povědomí o zdravotní prevenci u konkrétních skupin lidí,“ vysvětlila Martina Hejnová ze Státního zdravotnického ústavu.

Dalším cílem projektu je vytvoření osvětových nástrojů. Půjde například o brožury, mobilní aplikace či kulturní události zaměřené na prevenci kardiovaskulárních, onkologických či duševních onemocnění, a to nejen u romské komunity. „Online nástroje budou dostupné a využitelné také pro širokou veřejnost a speciální část věnujeme také školákům,“ řekla vedoucí projektu Saste Roma Hana Maršálková.

Jedná se o nákladný projekt, který potrvá tři roky a měl by výrazně přispět ke zlepšení zdravotního stavu obyvatel, ale i jejich sociální situace."Projekt je financován ministerstvem zdravotnictví a dohromady bude stát něco málo přes jedenáct milionů korun," doplnil Jiří Erlebach z marketingového oddělení nemocnice u svaté Anny.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Romové, zdravotní péče, projekt, Fakultní nemocnice u sv. Anny, nemoc, prevence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Franta Kreisinger

Občas na takovéto příspěvky někdo píše, že by stačilo, kdyby se jim dala práce. No nevím, zda právě po ní natahují ruce. Možná ji ale někdy opravdu hledají ????:
Před pár roky jsme jednou už dost pozdě večer nastupovali se ženou na roli do šaliny a zezadu se na ni tlačila banda cikánských čórkařů. Když jsem se na ně otočil, aby toho nechali, tak se mě jeden nevinně zeptal, jestli nevím, zda ta šalina jede k úřadu práce. :-)

Čtvrtek, 15. července 2021, 10:21Odpovědět

Jiří Vymětal

Na to není třeba výzkum. Největší nemoci romů jsou chlast, cugára a hlavně šílený odpor k práci!!!!

Čtvrtek, 1. července 2021, 19:48Odpovědět

Mira Osmnact

Dejte mi milion a já vám během dvou minut popíšu, proč tomu tak je. Na to netřeba výzkum. Pokud se s podobným návrhem vytasí dalších pár milionů Čechů, kterým to je jasné také, tak prohlašuji, že s nápadem jsem přišel jako první! :-D

Čtvrtek, 1. července 2021, 11:03Odpovědět

Radek Chejnovský

Neznám roma,co by nekouřil a začínají ve velmi mladém věku.

Čtvrtek, 1. července 2021, 10:57Odpovědět

Martin Kulicka

Já myslím, že mnohem smysluplnější by bylo aby se Brněnští odborníci spíš zabývali procentuálním zastoupením pobíračů sociálních dávek a podpory v nezaměstannmosti v poměru romové - většinová společnosti a jak změnit tento údaj.

Čtvrtek, 1. července 2021, 09:27Odpovědět

Jirka Casek

Zase rasová diskriminace bílých. Škola, vzdělání a nástup do zaměstnání a s tím platba zdrav.poj. Toto je ta cesta. Tím že ony tyto kroky odfláknout, tak to nemají. Tím že jim bude někdo vytvářet další programy, tak přesně tím rasově diskriminuje bílé, kteří ty 3 kroky neodflákli. Tedy Škola->vdělání->zaměstnání.

Středa, 30. června 2021, 16:24Odpovědět

Jan Atlas

Naprostá blbost. Neblázněte.

Středa, 30. června 2021, 06:08Odpovědět

Brněnští odborníci chtějí, aby Romové žili déle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.