Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po ničivém tornádu půjde k zemi šedesát domů, rozhodli statici

, aktualizováno 26. června 2021, 16:23

Zatím šedesát domů bude po ničivých bouřích na Břeclavsku a Hodonínsku nutné zbourat, zní dnešní verdikt statiků. Po jednání krizového štábu to oznámil ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). V současné době se už nikdo nepohřešuje. Počet obětí je podle oficiálních zdrojů pět, nejedná se zřejmě o definitivní číslo.

V obcích zasažených bouřkami, které ve čtvrtek večer ničily domy, auta i zeleň, působí asi tisíc hasičů a přes 150 vojáků. V akci jsou rovněž policisté, kterých je zhruba 200. Auta dobrovolníků komplikují práci záchranným složkám, policie je žádá, aby přeparkovali. Hejtman uvedl, že se sešlo dost materiální pomoci a další dodávky nyní nejsou potřeba.

Grolich také řekl, že je potřeba dát do pořádku komunikační linku mezi krizovými štáby kraje a obcí s rozšířenou působností Břeclav a Hodonín. „Zřídíme informační místa, aby se tam mohli obrátit lidé, kteří potřebují pomoc nebo kteří ji nabízejí,“ uvedl jihomoravský hejtman. Podle něj většina lidí, jejichž domy zničila bouře, našla zázemí sama například u příbuzných, u dalších bude nutné situaci řešit.

Bouřky s kroupami a tornádem zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko ve čtvrtek večer. Poškodily stovky domů, aut i zeleň. Zemřelo pět lidí a zranění utrpěly desítky lidí. Jihomoravský kraj spustil sbírku na pomoc lidem. Číslo účtu je 123-3116420297/0100.

Kolabuje doprava

Na místo dorazilo mnoho dobrovolníků i hmotné pomoci. Obojího je teď dost, Grolich apeluje na další dobrovolníky, aby zatím nejezdili. Kolabuje totiž doprava a komunikace je potřeba udržovat volné pro integrovaný záchranný systém, místní a těžkou techniku.

Veřejná doprava v části jižní Moravy, kterou ve čtvrtek zasáhlo krupobití a tornádo, zůstává i dnes ochromená. Linek, které nejezdí nebo mění trasy, je však výrazně méně než v pátek. Hlavní výpadek se týká vlakového spojení mezi Břeclaví a Hodonínem. Místo vlaků jezdí autobusy náhradní dopravy, ale nezajíždějí do zasažených obcí. Na železnici v zóně tornáda by v neděli večer mohly začít jezdit dieselové lokomotivy po jedné koleji. Obnova plného elektrického provozu je otázkou týdnů, informovala Správa železnic.

Škody mapují také vinaři. V úzkém pásu, kterým ve čtvrtek prošlo tornádo mezi Břeclaví a Hodonínem, jsou vinice zničené, místy jen trčí pahýly révových keřů. Totální škody se týkají maximálně několika desítek hektarů vinohradů. Úroda je po bouři a krupobití poškozená na stovkách dalších hektarů v širším okolí.

V zóně tornáda jsou zničené i sklepy s vybavením. Je to obrovská katastrofa pro mnoho jednotlivých vinařů, řekl prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. Jeden významný vinař zemřel, další utrpěli zranění, doplnil Nyitray bez dalších podrobností.

Majitelé poničených domů, kteří neutrpěli vážnější zranění, pracují na svých nemovitostech nebo pomáhají sousedům. Deset minut čtvrtečního tornáda poznamená obyvatele Moravské Nové Vsi na zbytek života, většina bude dříve nebo později potřebovat psychologickou pomoc, uvedla ředitelka Jihomoravské komunitní nadace Zlatka Maděřičová, která působí a žije v Moravské Nové Vsi. Podobně jako ostatní obyvatelé se zatím drží na nohou, pracuje, organizuje - protože musí. Mluví o kolektivním traumatu.

Lidé bez proudu

Aktuálně jižní Moravě zůstává bez elektřiny 3 tisíce domácností. Většina připadá na Lužice, Moravskou Novou Ves, Mikulčice a Hrušky, kterými se prohnaly ničivé bouřky.„V těchto obcích od ranních hodin pracují naši montéři a technici, alokovali jsme sem všechny dostupné kapacity a pomoci přijíždějí i kolegové z jiných regionů,“ uvedla Martina Slavíková, mluvčí skupiny E.ON, pod kterou spadá EG.D.

Každý starosta v nejpostiženějších lokalitách má k dispozici technika, se kterým konzultuje postup prací a možnosti oprav. V méně poničené části obce Hrušky, kde vedení elektrického napětí přečkalo čtvrteční bouři, se částečně podařilo obnovit dodávky energie.

Tam, kde je to možné a smysluplné, jsme po konzultaci se starosty nasadili náhradní zdroje. Dnes také budeme instalovat v některých místech rozvaděče na trafostanice, které zůstaly v provozu, což v praxi znamená, že lidé z postižené vesnice budou moci u tohoto zdroje dobít například mobilní telefony a podobně,“ doplnila Slavíková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky tornádo, Jižní Morava, Škody, Katastrofa, Grolich, Krizový štáb, dům, bouřka, Jihomoravský kraj, Jan Grolich, Jiří Pelikán, okres Břeclav, okres Hodonín, KDU-ČSL, Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po ničivém tornádu půjde k zemi šedesát domů, rozhodli statici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.