Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jak pomoci postiženým katastrofou? Sbírkou, oblečením i lístky na koncert

Události čtvrtečního večera zanechaly v obcích jižní Moravy následky, jejichž kompletní odstranění je pro obyvatele v současné době nepředstavitelné. Újmy na životech, rozbořené domy i zničená auta proměnily život tisíců lidí především na Břeclavsku a Hodonínsku. Pomoc oblastem zasaženým bouří poskytují kromě jednotek integrovaného systému i dobrovolníci, kteří zajišťují dostatek oblečení a potravin. Přidávají se také stovky tisíc dárců, jimž není osud druhých lhostejný.

Přispěly stovky tisíc lidí

Na podporu obyvatel postižených tragickou bouřkou doprovázenou tornádem, jež se územím jižní Moravy prohnalo ve čtvrtek večer, začaly bleskově vznikat veřejné sbírky. V nich dosud přispěly stovky tisíc lidí a darovaná suma neustále roste.

Zaslat libovolnou částku na akutní pomoc, a následné usnadnění návratu lidí z Hodonínska a Břeclavska do normálního života, je možné například skrze Nadaci Via. Organizace k dnešnímu ránu vybrala přes 120 milionů korun, přičemž dvacet milionů ihned poskytne na okamžitou podporu v kraji.

Veřejnou sbírku vyhlásila také Diecézní charita Brno. Zájemci mohou postiženým přispět prostřednictím účtu 4211325188/6800 s variabilním symbolem 2002. Využít mohou také zaslání DMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60, 90 na číslo 87 777.

Peníze pro jižní Moravu se sbírají také na dárcovské platformě Znesnáze21.cz. Z původního cíle 1 221 212 korun se díky solidárním lidem dosud podařilo vybrat již přes pět a půl milionu. Finanční pomoc organizátoři přerozdělí ve spolupráci s krizovými štáby mezi zasažené obce.

Přispět je možné také skrz Člověka v tísni nebo Adru.

Oblečení, spacáky i potraviny

Nabídky a poptávky materiální pomoci přímo v poškozených místech přicházejí především prostřednictvím facebookových skupin. Sledovat, co je v obcích zrovna potřebné, je možné například ve skupinách Dobrovolnická pomoc po břeclavském tornádu a Pomoc Hodonínsku a Břeclavsku

Dobrovolníci z okolních obcí zajišťují místo k přespání, připravují jídlo pro bezpečnostní a záchranné složky a shánějí potřebné materiální vybavení. Ostatní aktivně nabízejí oblečení, spacáky či svoz věcí nákladními auty. Solidaritu ve skupinách projevují také firmy, které zařizují stavební a opravné práce na poškozených domech.

Jihomoravský kraj zřídil pro zájemce, kteří chtějí lidem z jižní Moravy pomoci, speciální tísňovou linku na čísle 800 129 921, jež funguje nonstop i během víkendů. Kvůli přetížení však prosí o využití emailové komunikace.

Vzhledem k neustávajícím zásahům složek integrovaného systému v místech neštěstí žádají jihomoravští hasiči o nevstupování dobrovolníků do oblasti na vlastní pěst a vyčkání na pokyny. Jednotky požárníků, Policie České republiky, městských policií i další zasahující potřebují ke své činnosti průjezdné silnice. Navíc v místech tragédie stále hrozí poranění.

Pomůže také koncert

Následky čtvrteční bouře a výzvy k přispění na podporu postižených obyvatel hojně sdílejí uživatelé sociálních sítí. K nim se přidaly i české celebrity.

Svého dosahu díky milionu sledujících na Instagramu využil také zpěvák Leoš Mareš, který se rozhodl uspořádat benefiční koncert v Mikulově na Břeclavsku. Výtěžek z vystoupení, na němž se představí známé tváře české hudební scény, stoprocentně podpoří poničené obce jižní Moravy. „V tuto chvíli je díky zakoupeným vstupenkám na Benefiční Staré Pecky vybráno 675 014," informoval včera večer Mareš.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky bouře, tornádo, pomoc, sbírka, břeclavsko, hodonínsko, oblečení, Jihomoravský kraj, okres Břeclav, jídlo, bouřka, okres Hodonín, Leoš Mareš, Instagram, Člověk v tísni, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak pomoci postiženým katastrofou? Sbírkou, oblečením i lístky na koncert  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.