Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jižní Morava má novou turistickou atrakci. Na hevlínskou lokálku vyjedou šlapací drezíny

Lidé mají o důvod více navštívit jižní Moravu. Jednu z nejnovějších atrakcí najdou návštěvníci v Hevlíně na Znojemsku. Obec proměňuje opuštěnou lokálku z Hrušovan nad Jevišovkou. Po dokončení zázemí vyjedou na trať tři nové šlapací drezíny.

Loni získala obec železniční trať do vlastnictví od Správy železnic. Z historických železničních vagónů vzniklo muzeum a na trať se vypraví turisté na šlapacích drezínách. 

Našim záměrem je vytvořit v bývalé nádražní budově muzeum a připomenout, že Hevlínem procházela významná trať spojující Moravu s Vídní. Kromě muzejní expozice o historii obce a železniční tematiky uvažujeme také o výstavě zaměřené na pohraniční opevnění a železnou oponu,“ řekl starosta Hevlína Antonín Pichanič (Moravané).

V obci nedaleko hranic s Rakouskem našli inspiraci pro záměr v Ratíškovicích na Hodonínsku, kde se nachází podobná trať i s drezínami a patří mezi vyhledávané turistické cíle. V Hevlíně se zájemci o jízdu drezínou projedou na zhruba dvouapůlkilometrovém úseku. Zařízení pro Hevlínskou dráhu vyrobila vyrobeny firmou Svatopluk Stokláska. Spolupráci mezi obcemi Hevlín a Ratíškovice zprostředkoval koordinátor Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje, firma KORDIS JMK, která se účastní mezinárodního projektu YOUMOBIL. 

Jednou z aktivit bylo také nalezení alternativního využití železničních tratí, které v dnešní době již neslouží svému původnímu účelu. Hevlínská dráha, kterou zrovna v době začátku projektu koupila obec od státu, se stala ideální příležitostí pro podporu cestovního ruchu v této části Jihomoravského kraje. Díky dobrým kontaktům a spolupráci nebylo pak již těžké přejít od slov k činům a obci Hevlín doporučit, kde se při zavádění šlapacích drezín a vzniku muzea inspirovat,“ uvedl Květoslav Havlík, zástupce ředitele KORDIS JMK.  

Ohodnoť článek

Foto Kordis

Štítky Hevlín, Turismus, Vlaky, Železnice, Kordis, Doprava, Jihomoravský kraj, okres Znojmo, Hrušovany nad Jevišovkou, Správa železniční dopravní cesty, KORDIS JMK, a.s., Vídeň, Ratíškovice, Rakousko, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Morava má novou turistickou atrakci. Na hevlínskou lokálku vyjedou šlapací drezíny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.