Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Nabídka brigád po šedém období opět ožila, problémem jsou ale nízké platy

Léto je tradičně obdobím rostoucí poptávky po brigádách. Nejčastěji brigádničí studenti, důchodci či matky na mateřské dovolené. Letošní sezona je do značné míry ovlivněna doznívající pandemií, přesto je o krátkodobé práce velký zájem.

V posledních týdnech se k životu opět začínají probouzet pracovní odvětví, kterým se v předchozím roce a půl kvůli pandemii koronaviru příliš nedařilo. Zájem je o práci na koupalištích, ve znovuotevřených hotelech nebo v administrativně.

Letos stoupá nejen poptávka po brigádách, ale také jejich nabídka. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se počet nabídek zvednul  o 67 procent, a jsme tak na podobných číslech jako v roce 2019,“ vysvětlila Martina Ryšková z marketingového oddělení společnosti fajnbrigády.cz. Nejvíce pracovníků nyní zaměstnavatelé hledají v průmyslovém sektoru, administrativě a gastronomii. Sháňka je po kuchařích, obsluhujících a pomocnících do kuchyně.

Právě zaměstnání v gastronomii se pro brigádníky za normálních okolností stává každoroční jistotou. „Pracuji teď přes léto v kavárně. Na práci mi vadí hlavně nárazovost. Chvíli není co dělat a najednou přijde hodně zákazníků, které je potřeba obsloužit. I přesto mě ale brigáda baví, jsem ráda, že můžu pracovat s lidmi,“ řekla Lucie Hrušková, která si ke studiu přivydělává v brněnském podniku.

Brigád je dostatek, horší je to s platy

Nejčastějším problémem pro brigádníky bývá právě nízké pracovní ohodnocení. To se velmi liší mezi jednotlivými regiony a v různých odvětvích. „Celorepubliková průměrná mzda byla za první tři týdny měsíce června 129 korun za hodinu, částku ale výrazně zvedá hlavní město Praha. V Jihomoravském kraji je ve stejném období průměrná mzda 124 korun za hodinu,“ vysvětlila Ryšková. 

Na nedostatečný plat si stěžuje také jeden z brigádníků. „Beru 110 čistého, což není moc za práci, která mě nebaví. Činnost sice není fyzicky náročná, ale vadí mi, že čas ve skladu vůbec neubíhá,“ popsal Martin Hromádka.  

Při výběru letní práce je dobré dát si pozor na podvodné nabídky. Uchazeči by měli podle Ryškové znejistět, pokud jim potenciální zaměstnavatel nabízí za minimum práce nadprůměrné ohodnocení, práci z domova nebo pokud po nich chce nějaký počáteční vklad.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ,

Štítky Brno, brigády, pohostinství, brigáda, pandemie covidu-19, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Kudera

Pak nezbývá než aby pan Hronek dobře dostudoval a nešel si dobré motivující povolání. Něco jiného brigáda, která na konci léta skončí hodí to nějaké kapesné a dál po tom neštěkne pes, versus zasekat život v nenaplnujici práci, protože jinde nenajde uplatnění....

Středa, 23. června 2021, 00:53Odpovědět

Nabídka brigád po šedém období opět ožila, problémem jsou ale nízké platy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.