Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Aréna na výstavišti má stavební povolení, stavět se začne do roka

Brno hlásí další posun v projektu výstavby víceúčelové haly, která má vyrůst v areálu brněnského výstaviště. Město obdrželo stavební povolení a pravomocné územní rozhodnutí. Pokud půjde vše podle plánu, začne stavba růst příští rok na jaře. Zbývá zejména dořešit financování.

O budování multifunkčního stánku se v moravské metropoli mluví už několik let. Původně se o umístění objektu, v němž najdou domácí zázemí například hokejisté Komety, uvažovalo v prostorách bývalého zimáku Za Lužánkami nebo na místě velodromu na výstavišti. Nakonec zvítězila varianta u veletržního pavilonu Z. 

Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) by měla stavba začít příští rok na jaře. Zahájení záleží na více faktorech, jedním z nejdůležitějších je financování. Na tom se podílí Jihomoravský kraj, jenž minulý týden oznámil, že poskytne na výstavbu nejméně 200 milionů korun. Další finanční injekci ve výši zhruba 300 milionů korun očekává radnice od státu. Investovat bude také město, které si plánuje vzít úvěr z banky, který si vezme rovněž společnost Aréna Brno, jež kvůli záměru vznikla. Celkem vyjde hala na 2,7 miliardy korun. Celkové náklady na projekt budou ale vyšší, protože se předpokládá vybudování rovněž navazující infrastrukry – parkoviště či nové komunikace.

V současné chvíli odhadujeme náklady ve výši 3,3 miliardy korun. Počítáme s vícezdrojovým financováním z veřejných zdrojů. Nepodařilo se nám úspěšně oslovit žádného soukromého investora. Na investici se bude podílet město Brno, Jihomoravský kraj a stát prostřednictvím Národní sportovní agentury, kde čekáme na vypsání předmětného dotačního titulu,“ uvedla Vaňková. 

Mistrovství světa asi ne

Původně bylo cílem Brna, aby hostilo mistrovství světa v hokeji v roce 2024. S podobnou vizí už město spíše nepočítá, byť se nápadu plně nevzdává. Kromě haly, v níž se budou konat rovněž společenské, kulturní i další sportovní akce, se musí vybudovat totiž i okolní dopravní infrastukura. 

Máme pravomocný dokument pro samotný objekt haly. Nedávno jsme také získali společné povolení na vodní díla a na první etapu ploch a komunikací v těsném sousedství haly. Aktuálně připravujeme dokumentaci pro druhou etapu, což obnáší vybudování nové páteřní a dalších místních komunikací, chodníků, přístřešků MHD. Celkem vznikne 1300 parkovacích míst,“ popsal součastný stav projektu radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS). 

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto A PLUS, a. s., a Arch.Design, s. r. o

Štítky Hokej, Hala, Výstaviště, Jmk, Brno, projekt, Brněnské výstaviště, Markéta Vaňková, ODS, Jihomoravský kraj, Fotbalový stadion Za Lužánkami, Mistrovství světa v ledním hokeji, Národní sportovní agentura, stavební povolení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mira Štefka

aha, takže drobný detail dořešení financování. Nocomment.

Úterý, 22. června 2021, 19:48Odpovědět

Aréna na výstavišti má stavební povolení, stavět se začne do roka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.