Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Areál brněnské Zbrojovky získává novou podobu

Areál židenické Zbrojovky v Brně doznává změn. Někdejší industriální objekty jdou k zemi, aby je v blízké době nahradila nová čtvrť s byty, službami či kancelářemi. Developer a vlastník pozemků, jímž je společnost CPI Property Group, nyní představil podobu jižní části území.

Celkově návrh pokrývá první čtyři hektary tzv. Nové Zbrojovky, jak zní název celého projektu. Podle vybrané studie na místě bývalých fabrik vyrostou multifunkční objekty, které mají být šetrné k životnímu prostředí. Mezi takové prvky patří například nízká energetická náročnost budov, zelené střechy či fotovoltaické panely

Přibližně na čtyřech hektarech území plánujeme vybudovat asi 100 tisíc metrů čtverečních hrubých podlažních ploch. Začít bychom měli s prvním objektem v roce 2022 a kompletně dostavěnou etapu chceme mít do konce roku 2026,“ sdělil Miroslav Pekník, ředitel sekce pro brněnský region v CPI Property Group.

Současná podoba jižní části Zbrojovky

Byty, školka a náměstí

Developerský záměr získal zelenou v územní plánu ke konci roku 2020. Práce na revitalizaci browndfieldu, jak se označují nevyužité a chátrající plochy někdějších průmyslových areálů, rozdělil investor do šesti etap. Pro všechny sektory už představil architektonické studie, z nichž následně vychází vítězné návrhy. V etapě, která určuje podobu jížní části areálu, se počítá s novým náměstím, mateřskou školou či byty, které budou určené k prodeji nebo ubytování krátdobých návštěvníků či studentů. Centru dominuje budova bývalé výtopny s komínem, která má zůstat zachovaná. V plánu je také cyklostezka či podzemní garáže.

Vznikne zde nové náměstí, součástí budou i restaurace, kavárna, galerie, ateliéry a na hlavní pěší a cyklistické ose vznikne také venkovní food market,“ uvedl Pekník. Podle něj je v plánu také komunitní a sdílené prostory nebo cyklostezka a místa parkování.

Současná podoba jižní části Zbrojovky

Dlouholetý projekt

Celkově přeměna areálu Zbrojovky potrvá více než deset let. V současné době je hotová budova bývalé nářaďovny, v níž sídlí například se zabydlely už první společnosti. V prostorách bývalé vrátnice zase vznikla kavárna. Většina fabriky a továren už šla k zemi. Na demolice se pracuje od 2016. 

Demoliční práce jsou v plném proudu

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto CPI, Michal Šťastný

Štítky Brno, Zbrojovka, Industriál, Brownfield, CPI, CPI Property Group, Miroslav Pekník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Areál brněnské Zbrojovky získává novou podobu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.