Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Hasiči na jihu Moravy mohou při zásazích nově nasadit dron

Hasiči v Jihomoravském kraji mohou při zásazích nově počítat i s nasazením bezpilotního leteckého systému. Dron lze využít například při rozsáhlých požárech či pro průzkum v nepřístupném terénu. Na webu hasičů to dnes uvedl mluvčí Jaroslav Mikoška. Hasiči systém zatím testují, v akci nasazen nebyl. Hasiči na jihu Moravy jsou jedním ze čtyř míst v republice, kteří jsou dronem vybaveni.

Do základní výbavy celého systému patří dron DJI 210 RTK, termokamera, optická kamera s funkcí fotoaparátu a zaznamenání videa, přijímací zařízení s příjmem obrazu z nesené kamery, který je přenášený k operátorovi, pilotovi a do štábu velitele zásahu na zobrazovací zařízení. V případě potřeby může dron za ideálních podmínek letět rychlostí až 81 km/h. Na místě zásahu jej mohou využít v podstatě bez časového omezení, a to díky zásobě náhradních baterií.

Podle mluvčího může dron sloužit k řadě účelů. „U rozsáhlých požárů lesních porostů může poskytnout informace o rozloze požáru a směru šíření. Využití najde také u požárů v průmyslových areálech, kde jej lze nasadit k mapování stavu požářiště a zasaženého objektu. Díky technické výbavě dokáže odhalit skrytá ohniska požáru nebo přiblížit konkrétní místo na požářišti," uvedl mluvčí.

Díky optické kameře s třicetinásobným zoomem mohou hasiči bezpilotní letecký systém využít například i pro průzkum v nepřístupném terénu či oblasti, kam se s běžnou technikou nedostanou. U technických zásahů s destrukcí objektů pak může veliteli zásahu ukázat nestabilní části konstrukce, u událostí s nebezpečnou látkou mohou hasiči zase provést průzkum z dostatečné vzdálenosti, aniž by byli ohroženi.

Hasiči na jihu Moravy jsou jedním ze čtyř míst v republice s dronem. Létat s ním proto mohou i mimo kraj, a to na území Pardubického, Olomouckého, Zlínského kraje a Kraje Vysočina.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky ČR, hasiči, Jihomoravský kraj, dron, Morava, požár, průzkum, Jaroslav Mikoška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči na jihu Moravy mohou při zásazích nově nasadit dron  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.