Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bojovníkovi za moravskou samosprávu odhalili pamětní desku

V brněnské Zachově ulici odhalili zástupci spolku Společnost pro Moravu a Slezsko pamětní desku někdejšímu psychologovi, poslanci Federálního shromáždění a výraznému propagátorovi moravské samosprávy Boleslavu Bártovi. Vzpomínkové místo rodáka z Rozhraní, který zemřel v roce 1991, se nachází na domě, kde Bárta založil dětská psychologickou poradnou. Zařízení funguje dodnes.

Na záměr uspořádali moravisté veřejnou sbírku, na níž přispěli moravští a slezští sympatizanti. Vybralo se celkem 20 tisíc korun. Na desce je kromě nápisu také podobizna prvního předsedy Hnutí za samosprávnou demokracii – Společnosti pro Moravu a Slezsko. Od Bártova úmrtí uplyne v pondělí 30 let.

Díky vlně podpory jsme se obešli bez dotací,” sdělil předseda spolku Společnost pro Moravu a Slezsko Ondřej Mlejnek.

Vůdčí osobnost moravského hnutí

Dětský psycholog Boleslav Bárta byl propagátorem a bojovníkem za samosprávnou Moravu, už v roce 1968 byl jedním z čelných představitelů Společnosti pro Moravu a Slezsko, která usilovala o vytvoření samosprávy těchto dvou území v tehdejším Československu. V 70. letech mu komunistický režim zakázal publikovat, nesměl se účastnit žádných odborných konferencí ani seminářů, po habilitaci nezískal titul docenta a musel opustit jak místo vysokoškolského učitele na Filozofické fakultě i místo ředitele Psychologické výchovné kliniky v Brně.

Po roce 1989 stanul v čele obnovené Společnosti pro Moravu s Slezsko a stal se také prvním předsedou Hnutí za samosprávnou demokracii – Společnosti pro Moravu a Slezsko (HSD-SMS). Pod jeho vedením dosáhlo hnutí největších úspěchů a stalo se parlamentní stranou. Ve federálním shromáždění ČSFR měla strana 16 poslanců v každé ze sněmoven a 22 poslanců v České národní radě. Jeho cílem byl vznik trojfederace, kde by kromě Čech a Slovenska měla vlastní správu i Morava a Slezsko.

Boleslav Bárta zemřel náhle 31. května 1991 v Budmericích na Slovensku při setkání nejvyšších představitelů zákonodárných a výkonných orgánů ČSFR, ČR a SR a zástupců politických stran a hnutí. Přímo na jednání dostal infarkt a přivolaní záchranáři mu už nemohli pomoci. Na poslední rozloučení s Boleslavem Bártou, které se konalo v Janáčkově divadle v Brně, přišlo několik tisíc lidí. V čele hnutí místo Bárty stanul Jan Kryčer, kvůli vnitřnímu rozkolu se ale strana nakonec rozpadla.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Bárta, Moravské hnutí, Historie, Památka, Boleslav Bárta, Morava, Slezsko, Federální shromáždění, Slovensko, Československo, Ondřej Mlejnek, Česko, Jan Kryčer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bojovníkovi za moravskou samosprávu odhalili pamětní desku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.