Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

V Ivančicích vaří při letošních slavnostech pochoutky z místního chřestu

Z centrálního náměstí v Ivančicích na Brněnsku se line vůně chřestu. Právě ve městě na jihozápadě od Brna má pěstování oblíbené pochoutky dlouhou tradici, kterou si lidé každoročně připomínají při slavnostech, jež začaly dnes a potrvají až do zítřejšího dne. V poslední době navíc v Ivančicích navazují na slavnou minulost a znovu špargl pěstují.

Jedna z největších akcí zdejšího regionu se koná v rodišti malíře Alfonse Muchy či herce Vladimíra Menšíka po sedmadvacáté. Loni museli pořadatelé slavnosti chřestu a vína kvůli pandemii oželet, letos už na ni mohli milovníci někdejší oblíbené pochoutky aristokratů znovu zavítat. 

V souvislosti s rozvolňováním jsme využili všechny možnosti, abychom akci mohli uskutečnit. Letos například nehrají při slavnostech muzikanti z pódia na náměstí. Muziku jsme ale přesunuli na ivančickou věž, která je dominantou města,“ sdělil ivančický starosta Milan Buček (STAN).

Na tradiční akci si za normálních okolností najde cestu tisíce návštěvníků z celého Česka

Vaří z ivančického chřestu

Pěstování oblíbené pochutiny začalo v Ivančicích zřejmě už v 18. století. Největší slávu zažil ivančický chřest v polovině 19. století, kdy se dodával také na císařský dvůr a těšil se podobné popularitě jako například dnes plzeňské pivo. Tradice skončila v sedmdesátých letech minulého století.

Před zhruba třemi lety vznikla ve městě nová chřestovna, která navazuje někdejší slávu. Spadá pod Technické služby Ivančice, jež jsou příspěvkovou organizací města. První úrodu sklidili zahradníci loni. Vzhledem k nemožnosti konání slavností, rozdalo město většinu sklizně jako poděkování lidem, kteří pomáhali v boji s pandemií. Letos už si ale lidé konečně mají možnost místní delikatesu vychutnat přímo na náměstí.

Veškerou sklizeň ivančického chřestu z minulého týdne jsme nabídli restauracím, které vaří při slavnostech na náměstí,“ řekla Ivana Vilmanová z Kulturního a informační centra Ivančice.

Podle Vilmanové se oblíbená zelenina v Ivančicích pěstuje pouze v omezeném množství. Zájemci ji proto na pultech prodejců neuvidí. Trhovci nabízejí chřest z nedalekého Hostýna u Vojkovic. Koupit si ivančický špargl je však možné přímo u tamější chřestovny. 

Lidé si nenechali tradiční slavnosti dnes ujít

Lehká příprava i doma

Chřest získal na popularitě zejména díky jeho bohatému využití v gastronomii. Například při akci připravují kuchaři smažený chřest nebo jej podávají jako přílohu k vybraným pokrmům. Receptů, jak si připravit pochoutku, je několik. Často jde o jednoduché postupy, které zvládnou lidé i doma. 

Chřest na konci vždy ulomíme a lehce spaříme. Podávat jej můžeme jednoduše se zastřeným vejcem nebo holandskou omáčkou. Výborné jsou také saláty a skvěle chutná i jako příloha k rybám nebo telecímu masu,“ popsal Lumír Sendrei, spolumajitel restaurace Signature.

Chřest podávají kuchaři například s králičí fašírkou

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Ivančice, chřest, Pěstování, Zemědělství, slavnost, Brno, Brněnsko, Alfons Mucha, Vladimír Menšík, Starostové a nezávislí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Ivančicích vaří při letošních slavnostech pochoutky z místního chřestu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.