Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Majitelé zanedbávají kastrace svých koček, výsledkem jsou přeplněné útulky

Množství zanedbaných koček, které končí v útulcích, se v jarních měsících tradičně zvyšuje. Ani přes veškerá nabádání veterinářů majitelé své kočky nekastrují, a nově narozená koťata pak končí v igelitkách či popelnicích a v lepším případě v krabici před útulkem. Jihomoravské útulky momentálně obývá několik stovek koček, které hledají svůj domov.

Útulky upozorňují na nárůst odložených koťat. Nejčastěji lidé odhazují nechtěná koťata, a to do popelnic nebo je odkládají v lese či u cesty. Často se jedná o čerstvě narozená či několikadenní mláďata, která se o sebe nedokáží postarat. Ta šťastnější skončí alespoň v útulku.

V Jihomoravském kraji je aktuálně registrováno 29 útulků a z nich je podle našich informací 19 soukromých. Ty obecní jsou většinou psí, my pomáháme těm soukromým kočičím,“ řekla zakladatelka Charitativního kočičího spolku Kryšpín Lenka Němcová.

V osmi jihomoravských útulcích, se kterými spolek Kryšpín spolupracuje, se nyní starají o téměř 600 koček a koťat. „Nedávno jsme přijali pět zanedbaných koťat, které někdo nabízel jako krmení pro hada,“ uvedla majitelka útulku Kočky u Katky Kateřina Kršková.

Útulkům chybí peníze

Soukromé útulky se často potýkají s nedostatkem financí. „Třeba u nás v Ostopovicích zastupitelstvo schválilo na provoz roční příspěvek. Většina koček u nás je i z Brna od něhož příspěvky nemáme žádné,“ dodala provozovatelka útulku LuckyCats Lucie Pokorová.

Péče o jednu kočku stojí útulky v průměru pět set korun za měsíc. Kromě krmení, steliva a dalších běžných potřeb pro kočky, hradí útulky také samotné kastrace nebo jiné operace. Většinu peněz získávají především od dárců, neziskovek nebo z veřejných sbírek.

Důležitost kastrace

Kočky mohou být březí až třikrát ročně a během tohoto období se jim může narodit až dvacet koťat. Mrouskání se u koček projevuje mezi čtvrtým a dvanáctým měsícem života. Majitel toto období pozná tak, že kočka vyžaduje více pozornosti, je přítulnější a mazlivější. Některé kočky si začnou značkovat své území, aby přilákaly kocoura.

Pokud majitelé koček chtějí předejít nechtěným koťatům, veterináři doporučují kočky kastrovat již před první říjí.  Doporučený věk pro kastraci kocourů je mezi desátým až dvanáctým měsícem života.  Cena zákroku se pohybuje mezi 500 a 1600 korunami.

Městský útulek v Brně pravidelně provádí odchyty divokých koček. „Oproti loňsku je jich tento rok v Brně více. Jen za letošní jaro jsme našli téměř osmdesát koček. Po odchytu jsme je ošetřili, vykastrovali, a vrátili je zpět do přírody. Nalezeným koťatům se vždy snažíme najít domov,“ uvedl vedoucí brněnského útulku městské policie Jaroslav Bohanes.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Charitativního kočičího spolku Kryšpín

Štítky koťata, kočky, útulek, Brno, kočka, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitelé zanedbávají kastrace svých koček, výsledkem jsou přeplněné útulky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.