Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vyškovská synagoga má novou střechu, opravy zdržela zima i škůdci

Budova bývalé vyškovské synagogy se dočkala dlouho potřebné opravy krovu a střešního pláště. Rekonstrukci ale zpozdila tuhá zima a škůdci poškozující dřevní hmotu. Vedení města nyní plánuje vnitřní prostory synagogy více představit veřejnosti.

Technický stav bývalé synagogy trápil vedení Vyškova již dlouho. Střecha se musela na podzim pravidelně opravovat tak, aby přežila následující zimu. Jenže dílčí investice nikam nevedly. Poškozený krov, podbití i omítka stropu v interiéru si žádala kompletní rekonstrukci. Ta začala na podzim minulého roku, oproti plánované době se ovšem protáhla.

Opravy střechy zdržela především tuhá zima, kvůli které nebylo možné nanést nové omítky. Svou roli ale sehrálo také nefunkční upevnění rákosu na podbití či dřevokazné houby. 

„Vícepráce spočívaly zejména ve výměně tesařských prvků, které byly skryté pod omítkou interiéru a za bedněním stropu. Jednalo se o část vnitřní pozednice sloužící jako opora ramenátům,“ vysvětlil referent pro památkovou péči městského úřadu Petr Bařinka.

Rekonstrukce střechy proto skončila až v druhé polovině dubna. „S obnovou pomohla osmisettisícová dotace z ministerstva kultury na práce, které proběhly v roce 2020. Získání dalších několika set tisíc korun očekáváme i v letošním roce. Opravy včetně navýšení celkově vyšly na zhruba 4,3 milionu korun,“ vyčíslil místostarosta Vyškova Josef Kachlík (STAN).

Bývalá vyškovská synagoga stojí na centrálním náměstí již od roku 1885. Dnes slouží bohoslužebným účelům Církve československé husitské. V budoucnosti město plánuje více otevřít prostory budovy také veřejnosti, a to při pořádání koncertů nebo výstav.

Ohodnoť článek

Foto Město Vyškov

Štítky Vyškov, synagoga, oprava, střecha, omítka, Josef Kachlík, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyškovská synagoga má novou střechu, opravy zdržela zima i škůdci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.