Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihomoravské jeskyně se připravují na novou sezónu

Ačkoli se návštěvníci zatím do jihomoravských jeskyní nepodívají, jejich pracovníci se na otevření intenzivně připravují. Správci uklízejí návštěvnické trasy, opravují zábradlí i elektroinstalace nebo malují v provozních budovách.

Pracovníci v Punkevních jeskyních v Moravském krasu opravují a pravidelně testují elektrické lodě, které vozí turisty po řece Punkvě ze dna Macochy do Pustého žlebu. „Letos v březnu uplynulo sto let od první turistické plavby, oslavy se však nekonaly kvůli epidemiologickým opatřením,“ uvedl Pavel Gajdoš ze Správy jeskyní. Pro návštěvníky bude připravená také speciální výstava k Mezinárodnímu roku jeskyní a krasů.

Přípravy na sezonu probíhají také ve Sloupsko-šošůvských jeskyních, kde v Průhonicích bagr odklízel škody po říjnových povodních. Rozvodněný Sloupský potok totiž zanesl jeskyně bahnem. První část odklízecích prací začala již v listopadu, pak ale musela být přerušena kvůli ochraně zimujících netopýrů. Nyní správci odstraňují naplaveniny u skály Hřebenáč, kam bagr kvůli ochraně přírodní rezervace nemůže.

Uzavření jeskyní už loni na jaře omezilo finance, které jsou nutné pro ochranu a údržbu vnitřních podzemních prostorů jeskyní. „O letních prázdninách nás příjemně překvapilo, že i přes velký úbytek zahraničních turistů, zájezdů i školních výletů přijel zhruba stejný počet návštěvníků jako minulé roky. Loňská sezóna ale bohužel předčasně skončila už na začátku října,“ uvedl ředitel Správy jeskyní Lubomír Přibyl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brněnská drbna

Štítky jeskyně, Moravský kras, turistika, Pavel Gajdoš, Macocha, Punkva, Punkevní jeskyně, Pustý žleb, Lubomír Přibyl, Průhonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravské jeskyně se připravují na novou sezónu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.