Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na procházku lákají otevřené zahrady vil nebo terasy pod katedrálou

Po rozvolnění epidemiologických opatřeních se návštěvníkům znovu otevřely zahrady slavných brněnských vil nebo terasy pod Petrovem. Zájemcům organizátoři zpestří procházku venkovními expozicemi. Lidé při prohlídkách musí dodržovat stanovená opatření a zatím nejsou povolené skupinové prohlídky interiérů s průvodci.

Návštěvníci se mohou vydat do brněnských Pisárek do zahrady vily Stiassných, která je otevřená od pátku do pondělí v deset až osmnáct hodin. V zahradě o velikosti tři a půl hektaru jsou pro výletníky připraveny informační cedule o historii vily i továrnické rodině Stiassných, které nahradily prohlídky s průvodci. „Po jarní údržbě bude veřejnosti v zahradě k dispozici tenisový kurt. Nyní je k vidění například veterán automobilu Tatra 75,“ uvedla Kateřina Konečná, kastelánka vily Stiassných.

Zahrada Jurkovičovy vily v části Žabovřesky je otevřena od úterý do neděle v deset až dvanáct hodin a od půl jedné do šesti hodin odpoledne. Pokud se rozvolní epidemiologická opatření, na konci května Jurkovičova vila uvede vernisáž s designérskou dvojicí Eduardem Herrmannem a Matějem Coufalem. „Designérům se podařilo porozumět podstatě stavitelství Dušana Jurkoviče a podle jeho vzoru navrhli několik běžných objektů, které návštěvníci uvidí na plánované vernisáži,“ řekla mluvčí Moravské galerie Alena Ochrymčuková.

Löw-Beerova vila má své venkovní prostory otevřené každý všední den od desíti do osmnácti hodin. V parku je od úterý do pátku ve stejný čas otevřené i výdejní okénko kavárny. V průběhu letní sezóny se v Löw-Beerově uskuteční výstava o historii vily po druhé světové válce, kdy budova téměř šedesát let byla středoškolským internátem. Historička Jana Černá si pro tuto výstavu připravila několik rozhovorů s pamětníky. „Na další expozici spolupracujeme s Židovským muzeem. Tématem bude osud židovské dívky Ruth Maierové, která ve svém deníku popsala hrůzy holokaustu,“ sdělila mluvčí Lenka Křížová.

Návštěvníci mohou ode dneška zavítat na terasy pod Petrovem, kde si Diecézní muzeum připravilo výstavu o křesťanské architektuře v Brně. „Expozice může být nejen zpestřením času stráveného na Petrově, ale také inspirací na výlety po širším okolí Brna,“ řekl ředitel Diecézního muzea Martin Motyčka.

Funkcionalistická vila Tugendhat zatím své vnitřní ani vnější prostory neotevírá. „Netrpělivě vyčkáváme na další rozvolnění epidemiologických opatření. Část připravených oslav k devadesátému výročí vily jsme přesunuli na letošní rok,“ sdělil za vilu Petr Dvořák. Na prohlídku interiéru vily zatím není možné koupit vstupenku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Diecézní muzeum,

Štítky vila, kostely, zahrady, Brno, zahrada, terasa, Brněnský Petrov, výstava, Jurkovičova vila, druhá světová válka, Eduard Herrmann (Bischof), holokaust, Tatra 75, Dušan Jurkovič, Ruth Maier

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na procházku lákají otevřené zahrady vil nebo terasy pod katedrálou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.