Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Učil se od italských mistrů v Bologni, dnes v Brně nabízí originální zmrzlinu

Jakub Gavor chtěl být stavební inženýr. Místo výpočtů a navrhování konstrukcí si však osmadvacetiletý muž rozhodl pro dráhu zmrzlináře. Oblíbenou pochoutku nejprve vyráběl podle videí z internetu, následně zamířil do učení k italským mistrům. Nyní v centru Brna otevřel vlastní pobočku, ve které zmrzlinu nejen prodává, ale především vyrábí. Sází na osvědčené receptury i originální příchutě, díky čemuž si jeho provozovnu zákazníci rychle oblíbili.

Původně se chtěl Jakub Gavor stát stavařem. Obor studoval na vysoké škole a chvíli to vypadalo, že se z něj stane inženýr. Nakonec ale brněnskou techniku po roce opustil a vhrnul se na studium gastronomie. Už tehdy jej zajímal proces výroby mražené pochoutky a začal s prvními experimenty. Učil se z videí na internetu, následně zamířil do učení k italským mistrům do Bologni, kde u zmrzlinářské firmy absolvoval specializovaný kurz. Další zkušenosti sbíral v brněnských podnicích. Po zhruba dvou letech se dočkal a splnil si dětský sen, v Minoritské ulici otevřel provozovnu Ještě jednu. Podnik si rychle získal přízeň Brňanů, kteří neváhají kvůli letní pochoutce vystát i několika minutovou frontu.

Zmrzlina, kterou neuvidíte 

Ve zmrzlinovém obchodě mladého majitele si zákazníci zmrzlinu očima nevyberou. Gavor se rozhodl skladovat zmrzlinu ve speciálních nádobách pozzetti. Má to svůj důvod. Tím, že zmrzlina zůstane schovaná v chladu a tmě, uchová si svoji kvalitu. „Kdo si nebude jistý, dostane lžičku a může ochutnat, kterou si koupí,“ popisuje Gavor.

Na zmrzliny zákazníci neuvidí, ale můžou ochutnat

Tradiční recept

Při výrobě zmraženého krému dbají v brněnském podniku především na dodržování tradiční receptury, při níž se rozhodně nešetří mlékem ani smetanou. Právě takový základ má podle Gavora mít pravé gelato, tedy italská verze zmrzliny. I to provozovnu odlišuje od konkurence, která například připravuje pochoutku ve veganském provedení nebo záměrně šetří na mléčných výrobcích.

Originální příchutě

Hlavním důvodem, proč lidé míří do brněnského podniku, je nejen kvalita zmraženého krému, ale také nápadité kombinace a příchutě, které Gavor každý den vymýšlí se svým týmem. Pravidelně je mění, aby si zachovávali originalitu. Lidé si například pochutnají na zmrzlině s příchutí karamelového větrníku, kešu nebo grepu s proseccem. Zmraženou pochoutku ozvláštňují také kávou nebo alkoholem a servírují ji v ekologických kelímcích nebo křupavých kornoutech, které si sami vyrábí.

Svatý Petr zmrzlinářem

Zajímavostí také je, že u pultu se zmrzlinami stojí na čestném místě socha svatého Petra. Světec však místo klíče k nebeské bráně třímá kornout se zmrzlinou. Podle Gavora dokáže patron poslat všechny zákazníky do zmrzlinového nebe. Svatý Petr je mimo jiné i patronem řemeslníků a chrání před krádežemi. Na letní sezónu připravují v Ještě jednu zpříjemnit zážitek venkovním posezením. 

Svatý Petr je patron nově otevřeného podniku.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný ,

Štítky zmrzlina, otevření, letní sezóna, ještě jednu, Brno, Bologna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Učil se od italských mistrů v Bologni, dnes v Brně nabízí originální zmrzlinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.