Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnští archeologové odkryli pozůstatky osady Kamenný mlýn

Výzkum při stavební akci na ulici Žabovřeská odhalil pozůstatky osady Kamenný mlýn, která na místě stávala až do sedmdesátých let minulého století. 

Osada vznikla v 19. století kolem původně středověkého mlýna. „Mlýn patřil vždy k Žabovřeskám a s nimi se roku 1468 dostal do vlastnictví kartuziánského kláštera v Králově Poli. Roku 1785 stály u mlýna jen dvě chalupy. Roku 1834 už zde stálo devět domů, které byly seskupeny podél úzké cesty spojující Žabovřesky se Starým Brnem. Osada měla výčepní právo a existoval zde hostinec,“ přiblížil vedoucí výzkumu Hynek Zbranek.

Zástavba Kamenného mlýna zanikla při výstavbě silnice z Pisárek do Komína a Bystrce. Zachovala se z ní jen malá kaplička nad tramvajovou tratí. Archeologové z Archaia Brno na místě odhalili východní část hospodářské budovy mlýna a mladší tovární budovy z konce 19. století, a to včetně původních cihelných podlah. Odkryli také jímky zasypané po druhé světové válce. 

Tovární zástavba

Na místě kromě osady dříve stávala také tovární zástavba. „Roku 1857 zde vznikla textilní továrna A. F. Schwaba a synů v bývalém mlýně a patrně později vznikly i tovární budovy na severní ploše výzkumu, kam byl později provoz přesunut," popsal Zbranek.

Výroba se v Kamenném mlýně sice zastavila během druhé světové války, od roku 1948 pak ale jedna z továren fungovala pod Mosilanou. Následně v budovách sídlila papírna i střední odborné učiliště. Objekty byly strženy při přípravných pracích pro rozšíření tramvajové trati v roce 2015.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archaia Brno

Štítky archeolog, výzkum, osada, kamenný, mlýn, tramvaj, kolejiště, druhá světová válka, Žabovřesky, Královo Pole, Staré Brno, Brno, Pisárky, Brno-Komín, Bystrc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští archeologové odkryli pozůstatky osady Kamenný mlýn  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.