Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vysokoškoláci využívají pomoc psychologů dvakrát častěji než dříve

Studenti vysokých škol se v souvislosti s distanční výukou častěji uchylují ke konzultacím s psychology. Strádají také prváci, kteří nedostali šanci se s univerzitním prostředím setkat naživo.

Náhlé uzavření vysokých škol, přechod na online výuku i ztráta osobních kontaktů ovlivnila v posledním roce život vysokoškolských studentů. Své problémy začali konzultovat s univerzitními psychologickými poradnami dvakrát častěji než dříve.

Během online setkání s odborníky studenti nejčastěji řeší úzkostné stavy různých příčin související s aktuální epidemickou situací, která jim často zpřetrhala sociální kontakty. Zažívají také stres a obavy z vlastního selhání. 

„Situace je komplikována zejména pro prváky, kteří byli natěšení na vysokoškolský život, který se de facto nekoná. Kromě toho, že se nemohou účastnit prezenční výuky, poznat prostředí fakulty, spolužáky a tak dále,“ přiblížil mluvčí Masarykovy univerzity Pavel Žára.

Poradenské centrum Masarykovy univerzity zaznamenalo v březnu letošního roku více než stoprocentní nárůst počtu psychologických konzultací. Zatímco v minulých letech se číslo pohybovalo kolem šedesátky, letos v březnu bylo sezení 125.

Obdobný trend sledují také psychologové na Mendelově univerzitě, kde počet konzultací za druhé pololetí roku 2020 vzrostl oproti roku předchozímu rovněž dvojnásobně. „Vysoká škola funguje na principu komunity, a to nyní studentům chybí. Ten nárůst je evidentní, zvýšené množství problémů se týká lidí všeho věku včetně studentů,“ popsal mluvčí Mendelovy univerzity Filip Vrána

Ohodnoť článek

Foto Freepic.com

Štítky psycholog, vysoká škola, Masarykova univerzita, Mendelova univerzita v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysokoškoláci využívají pomoc psychologů dvakrát častěji než dříve  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.