Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Doupné stromy jsou pro zvířata nenahraditelné. Musí se chránit, tvrdí ekologové

Staré, poškozené, ale přesto užitečné. To jsou doupné stromy, které je možné najit i v centru Brna. V kmenech a větvích těchto typů dřevin hnízdí ptáci a žijí tam různé druhy živočichů. Přesto tyto stromy nejsou nijak chráněné proti kácení.

V centru moravské metropole se dají najít takzvané doupné stromy, které mají dutiny vzniklé hnilobou či dlabáním datlovitých ptáků. Jde o staré, poškozené stromy, které odumírají nebo již odumřely. V jejich dutinách nalézají svá útočiště hlavně drobní ptáci, sovy, veverky, netopýři nebo různé druhy hmyzu.

Ekologové se domnívají, že doupné stromy, ve kterých žije mnoho živočichů, by měly být chráněny. „Spousta lidí nechce tyto staré stromy ve svém okolí, protože jim mrtvé dřevo přijde nevzhledné,“ řekla Tereza Žižková z ekologického sdružení Rezekvítek.

Kde doupné stromy najít?

Několik těchto stromů je označenou cedulkou a jsou například v lokalitách Údolní-Kampelíkova, kde je doupný javor, v parku na Hroznové stojí doupný buk, a u Antrophosu je doupný jasan. „Důležitá je stabilita a pevnost kmenů a větví, aby stromy nebyly nebezpečné pro své okolí. Doufáme, že počet těchto stromů bude stoupat, ale jejich vznik zcela záleží na přírodním procesu,“ řekla mluvčí radnice Brno-střed Kateřina Dobešová.

Další doupné stromy v Brně často nejsou označeny, oficiálně je městské části neevidují, ale o jejich zachování se starají pracovníci Veřejné zeleně Brno. „Další stromy jsou třeba i v Lužáneckém parku. Pravidelně je kontrolujeme, staráme se o ně, a pokud je to nutné, musíme stromy i pokácet,“ vysvětlil ředitel Veřejné zeleně Brno Jozef Kasala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brno-střed

Štítky doupné stromy, Brno, ptáci, sovy, hmyz, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doupné stromy jsou pro zvířata nenahraditelné. Musí se chránit, tvrdí ekologové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.