Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zájem o testování na jihu Moravy roste, firmy se obrací na nemocnice nebo si pomáhají samy

Na testovací centra na jihu Moravy se obracejí firmy se žádostí o pomoc se zajištěním povinného testování zaměstnanců, které jim nařídila vláda. Zároveň od minulého týdne o antigenní testování roste zájem a pořadníky se zaplňují rychleji. Některé firmy se ovšem snaží zajistit testování po vlastní ose.

ČTK se dotazovala v pěti nemocnicích a organizacích, které antigenní testování zajišťují. Největší zájem ze strany firem zaznamenala nezisková společnost Podané ruce, která provozuje testovací centrum pro veřejnost na brněnském výstavišti i testovací místo pro pendlery v Hatích na Znojemsku.

Obrací se na nás celá řada firem a institucí, abychom jim pomohli testování zajistit. Momentálně řešíme, jak jim pomoci, protože zájem o testování stoupá už asi deset dní a rozšířit testovací kapacity není možné ze dne na den. Snažíme se nabírat zdravotníky, ale těch na trhu práce mnoho není. Naše testování tak hodně stojí na studentech posledního ročníku medicíny, bez nich by testování nemohlo fungovat," uvedl ředitel společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil.

Obrací se na nemocnice

Řada firem navíc potřebuje testování přímo ve svém sídle, ne na brněnském výstavišti, pomoci by mohly mobilní týmy. Podané ruce také zvažují rozšíření kapacit brněnského testovacího centra. Momentálně je to 2000 lidí denně.

Firmy se s žádostí o zajištění antigenního testování obracejí i na nemocnice na jihu Moravy. „Zájem firem jsme zaznamenali, bohužel už ale nemáme jak kapacity testování navýšit. Zvýšili jsme je naposledy minulý týden, kdy zájem o antigenní testování vzrostl dvojnásobně. Momentálně testujeme 320 lidí denně antigenními testy a 160 lidí PCR testy," uvedla mluvčí brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Dana Lipovská.

Na hraně svých kapacit je i znojemská nemocnice. I tam se zvýšila poptávka po testování. Termíny jsou momentálně obsazené až do 16. března. Kapacity antigenního testování nebudou rozšiřovat ani v Kyjově, kde jsou zatím termíny volné. 

Specifické je testovací centrum ve Fakultní nemocnici Brno, kde nepoužívají rychlotesty, ale testy výtěrem z nosohltanu. „Vyhodnocují se v naší laboratoři, takže výsledek není hotov za 15 minut, ale přibližně za několik hodin. Pokud se navíc na antigenním testu ukáže pozitivní výsledek a pacient neměl žádné symptomy, rovnou stejný vzorek otestujeme PCR testem,“ uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Nemocnice tak nemůže testovat mimo vlastní prostory. Navíc na rozšíření kapacit nemá dostatek personálu.

Někteří si pomáhají sami

Některé firmy v Jihomoravském kraji si zajistily testování po vlastní ose. Například technologická společnost VARS BRNO, jež má okolo šedesáti zaměstnanců, se rozhodla pracovníky testovat ještě před vládním nařízením. Testy ve společnosti provádí již od minulého týdne všeobecná zdravotní sestra a zaměstnanci je musí podstupovat každý týden. 

Rozhodli jsme se na nic nečekat a po diskuzi s lékaři jsme udělali sami kroky, kterými chceme ochránit zaměstnance, jejich rodinné příslušníky a samozřejmě chod společnosti. Negativní výsledek testu je podmínkou pro docházení do kanceláře. Testy jsme nakupili na pět testovacích kol,“ popsal ředitel společnosti Tomáš Miniberger

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv VARS

Štítky Testování, Jmk, Brno, Covid, Firmy, nemocnice, Morava, Brněnské výstaviště, Jindřich Vobořil, okres Znojmo, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, VARS BRNO a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o testování na jihu Moravy roste, firmy se obrací na nemocnice nebo si pomáhají samy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.