Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Studenti se kvůli vládním opatřením trápí, mají potíže s dokončením závěrečných prací

Studenti vysokých škol mají problémy s dokončováním svých závěrečných prací. V mnohých případech totiž práce na nich zahrnuje potkávání se s lidmi nebo dojíždění a navštěvování pracovišť a laboratoří. Školy v mnohých případech tyto potvrzení nevydávají, někteří studenti tedy musí na poslední chvíli měnit své téma práce, nebo se pokouší najít alternativní řešení.

Silvie Vykopalová studuje žurnalistiku na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Je ve třetím ročníku a nedávno tak začala s přípravou své bakalářské práce. „Dělám reportáže s lidmi z Brna, sama však bydlím v Uherském Hradišti. Kvůli vládním nařízením bych teď ale do Brna neměla jezdit vůbec. Takže nemohu nadále pokračovat po dobu tří týdnů s vypracováním mé práce,“ posteskla si.

S vedením univerzity se domluvit zatím nedokázala. „Volala jsem svému vedoucímu práce, který mi řekl, že situaci chápe, a můžu si změnit téma bakalářské práce. Musím tedy začínat úplně od znovu. Hodně mě toto nařízení naštvalo,“ doplňuje mladá brunetka a doufá, že práci stihne odevzdat v termínu.

Pro studenty Masarykovy univerzity je potvrzení o cestě mimo okres dostupné v informačním systému. „Pokud student musí navštěvovat prezenční výuku, může si potvrzení vytisknout,“ uvedl mluvčí Masarykovy univerzity Pavel Žára.

To se ovšem Vykopalové netýká. „Žádná výjimka z nařízení vlády ohledně vypracování školních projektů mimo území okresu není. Týká se jen zkoušek, anebo kdybych musela jít do školy třeba na praktickou výuku,“ zlobí se.

Nemůže do laboratoře

Komplikace s výukou má i student molekulární biologie a genetiky Radek Pečta, jehož diplomová práce se odvíjí od praktické části. Potřebuje tedy dojíždět do laboratoře. „V současné situaci je umožněno docházení do laboratoří pouze medicínským oborům, mezi které se náš, ačkoliv s medicínou spjatý obor, neřadí,“ posteskl si mladík.

Pro studenty s obdobným problémem jako má on se naskýtají dvě řešení. Buď si nalézt laboratoř mimo univerzitu, nebo požádat o vytvoření pracovní smlouvy v univerzitní laboratoři. „Při uzavření okresů však i první varianta padá a musí se řešit pracovním poměrem, jelikož se těžko dokazuje, že opravdu někde děláme praxi, když nemáme v rukou žádné potvrzení,“ dodal Pečta.

V současné době tedy řeší, zda mu laboratoř dokáže vystavit nějaký druh potvrzení, na které by pak navázal svým čestným prohlášením, aby alespoň jednou či dvakrát týdně mohl pracovat na své praktické části diplomové práce.

Pečta si také zasteskl nad problémy praktické výuky. „Účast na praktických cvičení probíhají demonstrativně přes videa či videohovory, což je logicky nedostačující oproti tomu, kdybychom si vše mohli vyzkoušet, pracovat s přístroji a vyhodnocovat svoje výsledky,“ popsal situaci.

O používání takové laboratorní techniky si ale během svého magisterského studia zatím může nechat zdát a nezbývá mu než jen doufat, že se vše brzy vrátí do normálu.

Další univerzity

Mendelova univerzita potvrzení o laboratorních cvičení k záverečným pracím dává. „Vydat takové potvrzení je teoreticky možné, pokud by student musel dělat laboratorní cvičení kvůli takové práci. Jsou u nás totiž obory, kde se studenti bez práci v laboratoři neobejdou. Potvrzení udává vyučující, zkouška nebo konzultace. Obecně ale platí, že se snažíme kontakty omezovat, takže například uzavíráme menzu. Dbáme v první řadě na bezpečnost, až pak na ztráty,“ komentoval situaci mluvčí Mendelovy univerzity Filip Vrána.

Na Vysokém učení technickém (VUT) prý studenti mohou potvrzení, které vydala vláda, použít na potřebné cesty spojené se svými studii. „Co se týče zaměstnanců, tak pracovníci Centra výpočetních a informačních služeb VUT přes víkend naprogramovali modul intraportálu, který umožňuje stáhnout potřebné potvrzení pro cestu do zaměstnání. Zároveň ale vedení VUT vyzvalo k maximálnímu využití homeoffice,“ sdělila za VUT Tereza Kadrnožková.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Pixabay.com

Štítky studenti, vysoká škola, Brno, MUNI, laboratoř, Vysoké učení technické v Brně, univerzita, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Masarykova univerzita, Mendelova univerzita v Brně, Uherské Hradiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti se kvůli vládním opatřením trápí, mají potíže s dokončením závěrečných prací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.