Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Soukromé útulky čelí krizi, lidé mohou příspěvkem udělat svět o kočičí chlup lepší

Když zažívají krizi lidé, trpí i zvířata. Útulky pro zvířata řeší problémy s nedostatkem peněz i v běžném režimu, doba koronavirová je ale k útočištím zvířecích nalezenců ještě krutější. Lenka Němcová se proto rozhodla, že soukromým kočičím azylům sežene pomoc a založila charitativní projekt Kryšpín, který by mohl udělat svět zase o kočičí chlup lepší.

Soukromé útulky mají v době pandemie větší problémy, než obvykle. Nedostatek financí majitelé útulků řeší hrazením výdajů za provoz z vlastní kapsy. Lenka Němcová se proto rozhodla hned 9 soukromým kočičím útulkům na jižní Moravě pomoci a založila na konci ledna charitativní spolek Kryšpín, který by mohl pro zvířecí nalezence udělat svět o kočičí chlup hezčÍ. 

Třináctého února spolek spustil veřejnou sbírku, lidé tak mohou útulkům přispět, aby těžkou dobu se svými svěřenci zvládly. Útulky bývají často přeplněné a kočkám v nouzi by se tak nedostávalo péče, kterou potřebují. Spousta zvířat trpí nemocemi nebo mají nějaká zranění, která je třeba ošetřit. Vybrané peníze by tak putovaly nejen na samotný provoz zařízení, ale lidé tím přispějí i na pelíšky, krmení pro kočky nebo na veterinu, útulky krom očkování, odčervení a základní péče hradí i kastrace. 

Provozovatelé soukromých útulků mají především plné ruce práce s tím, postarat se o zvířata v nouzi, a nebýt nám podobných organizací a dobrovolníků, kteří jim se sháněním peněz pomáhají, nebyly by často ani tyto útulkypopisuje Lenka Němcová.

Rozhodli jsme se podporovat soukromé útulky, které jsou ve svém financování odkázány pouze samy na sebe a na peníze od dárců nebo charitativních projektů, jako je ten náš.Pro zajímavost uvedu, že k dnešnímu dni je u Krajské veterinární správy registrováno 29 útulků, z nichž je podle našich informací 19 soukromých! Provozovatelé soukromých útulků mají především plné ruce práce s tím, postarat se o zvířata v nouzi, a nebýt nám podobných organizací a dobrovolníků, kteří jim se sháněním peněz pomáhají, nebyly by často ani tyto útulky. Proto v Brně vznikl tento projekt, aby pomohl registrovaným soukromým kočičím útulkům, azylům a depozitům na jižní Moravě," popisuje Lenka Němcová, předsedkyně spolku.

O kočičí chlup lepší svět

Přispět na charitativní spolek Kryšpín znamená pomoci stovkám koček v nouzi najednou. Kam poté peníze poputují, bude možné sledovat na transparentním účtu. Veškerý provoz Kryšpína hradí zakladatelky spolku samy a všechny vybrané prostředky rozdělují mezi útulky. 

"Spolupráce s námi je ideální pro ty, kteří mají rádi kočky a chtějí pomáhat více kočkám a útulkům najednou. Buď proto, že se nedokážou rozhodnout jen pro jediný, nebo nechtějí, nebo třeba nemají čas činnost útulků osobně ověřovat. My to uděláme za ně a do každého osobně zajedeme.“ říká Lenka Němcová.

Do akce se mohou zapojit i jihomoravské spolky nebo firmy, které se na budoucí domácí mazlíčky mohou přijet podívat, osm z podporovaných zařízení leží v Jihomoravském kraji. 

Peníze budeme útulkům rozdělovat poměrově podle množství koček, kterým pomáhají, 2x ročně - vždy 8. 8. na Mezinárodní den koček a 12. 12., aby měly kočky v útulcích hezčí Vánoce," dodává Němcová.

Kočičí mecenáši

Jak se lidé rozhodnou pomáhat, je jen na nich. Jedním z cílů spolku Kryšpín je ale získat 834 dárců, kteří by kočkám v nouzi přispívali pravidelně každý měsíc jednou stovkou. Díky tomu by útulky mohly dostat milion ročně, což by velmi usnadnilo jejich provoz. Dárci se mohou stát i členy klubu, těm zakladatelky slibují speciální benefity.

Členové klubu od nás budou e-mailem dostávat pravidelné informace o činnosti spolku, pošleme jim závěrečnou výroční zprávu a nabízíme i certifikát člena klubu, který mohou i někomu věnovat jako milý dárek," zve do klubu Němcová.

Účet 2501927911/2010 pomůže útulkům Azyl Jiřina Skoumalová (Ústup), Brněnský Max - domov pro kočky (Bučovice), Kočičí azyl Merlin (Ivančice), Kočičí depozitum Flíček (Nedakonice), Kočky u Katky (Starovičky), LuckyCats (Ostopovice), Opuštěné kočičí tlapky (Tišnov), Útulek Tibet (Marefy u Bučovic) a Azyl Gaia (Hanušovice).

Jak s penězi spolek nakládá bude kontrolovat hned trojitý systém. Transparentní účet nabídne náhled na pohyby na účtě, Krajský úřad zase ohlídá činnost díky přehledům, které budou provozovatelky spolku každý rok předkládat. Přehledy s doklady, jak s penězi naložily, pak budou odevzdávat i samotné útulky, jimž finanční pomoc do přijde do kasičky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Motyčková, Spolek Kryšpín

Štítky Útulek, pomoc, kočka, koronavirus, peníze, projekt, Vánoce, Jihomoravský kraj, krize, Bučovice, Krajská veterinární správa, Tibet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soukromé útulky čelí krizi, lidé mohou příspěvkem udělat svět o kočičí chlup lepší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.