Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Taneční studia strádají, online režim dětem nevyhovuje

Počet dětí v tanečních studiích stále klesá, kvůli čemuž se dostávají do potíží mnohá taneční studia po celém Česku. I přes to, že například vysílají lekce online, lidem to nevyhovuje. Někteří rodiče požadují vrátit peníze za zaplacené hodiny, protože děti tančení bez kamarádů nebaví. Do virtuálního světa se přesouvají i soutěže.

Taneční studia také přichází ve velkém o své stálé členy. Z důvodu pandemie koronaviru se kurzy a lekce přesunuly na internet, což mělo negativní vliv na provoz tanečních center.

„V září jsme otevřeli studio i přesto, že jsme nevěděli, jak to bude probíhat. Plánovali jsme prezenční výuku, ale nakonec jsme museli zavřít. Zavedly se proto online lekce. S členy, kterým tato forma nevyhovovala, jsme to řešili individuálně včetně peněz. Dětí nám bohužel hodně ubylo, smutní taneční lektorka studia Vamp Dance z Ratíškovic na Hodonínsku Gabriela Kulhavá.

Pro některé lektory je učení tance hlavní zdroj příjmu. V tanečním studiu N.C.O.D. v Břeclavi měli před začátkem pandemie bezmála 500 členů. Po několika měsících se jim však členská základna smrskla na pouhých 40.

„V první vlně jsme snížili ceny, od září pak i školné. Do přihlášek jsme jasně napsali, že pokud znovu zavřeme, budeme trénovat online. Někteří rodiče si to ale pravděpodobně nepřečetli a neustále nám psali žádosti o vrácení peněz, což jsme nemohli udělat. Jedna maminka, která byla hodně nepříčetná, nám dokonce 'popřála', ať zkrachujeme,“ popisuje problematickou situaci trenérka ze studia N.C.O.D. Lenka Žůrková.

Chybí nám kamarádi

Taneční lekce spojují jak tanec, tak zároveň utužují členskou komunitu. Zatímco starší a zapálení tanečníci podle Žůrkové využívají každé šance k pohybu, plní zadané úkoly a chodí na všechny možné lekce, u mladších dětí už je to složitější. Mnoho dětských tanečníků bere tanec pouze jako kroužek, ve kterém mají možnost se setkávat s kamarády. To se však kvůli pandemii změnilo. 

„Největší problém je s mladšími dětmi, protože ty se většinou nejvíce těší na kolektiv. Takto online je to však horší. Děti lekce tolik nebaví a je také těžší udržet jejich pozornost,“ tvrdí Kulhavá. 

Doma v obýváku

Trénování doma není jednoduché ani pro tanečníky, ani pro lektory. Studia potřebovala zajistit techniku pro vysílání online a zvyknout si tančit na malém prostoru doma, což však nejsou ideální podmínky. 

„Vybrali jsme spousty variant tancování online. Líbilo se nám vysílat například přes Facebook, ale mnoho maminek nesouhlasilo. Proto jsme začali vysílat přes Youtube a Zoom. Trvalo mi než jsem si na to zvykla a naučila se s technikou. Ze začátku to bylo nepříjemné a musela jsem se naučit mluvit na kameru. Byl to velký nezvyk,“ okomentovala své začátky online lekcí Žůrková, jež většinu svých hodin vede doma z obýváku. To je oproti prostředí velkých sálů znatelný rozdíl.

Online soutěže

Na internet se přesunuly také taneční soutěže. Soutěžící nahrají svá videa choreografií, které pak následně posoudí porota. V tuto chvíli se mohou kvůli současným vládním omezením do soutěží přihlašovat pouze jednotlivci. Někteří účastníci jsou z tohoto modelu frustrovaní. 

Na soutěž jsem se moc těšila a je mi líto, že o to vše přijdeme. Připravovali jsme se dlouho i přes to, že nám to zkomplikovala zavřená studia. Přijdu o soutěžní atmosféru a celý prožitek z akce," řekla jedna ze soutěžících Tereza Rovná.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Archiv N.C.O.D

Štítky tanec, studia, koronavirus, tanečník, lektor, studium, soutěž, peníze, Česko, pandemie covidu-19, okres Hodonín, Ratíškovice, Facebook, YouTube, Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Taneční studia strádají, online režim dětem nevyhovuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.