Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně startuje první půjčovna nákladních kol

Od půlky února mohou Brňané vyzkoušet službu, díky které si mohou půjčit nákladní kola pro převoz většího nákladu, či třeba dětí do školy nebo kroužků. Dostupných je více typů kol, například tříkolka s lavičkou pro děti či nákladní vozík. Všechna kola mají pomocný elektromotor.

Brňané mohou od půlky února vyzkoušet nákladní kola pro převoz dětí do kroužků nebo většího nákladu od nákupu po nábytek. Vše funguje na podobném principu, jako půjčovna aut, jen s tím rozdílem, že si zájemci mohou půjčit nákladní kolo a připojit se tak například k desítkám kurýrů rozvážejících po městě balíčky a jídlo. Sluřbu poskytuje Nadace Partnerství ve spolupráci s Cargobikes Czechoslovakia.

K dispozici je několik typů kol, od tříkolky s lavičkou pro děti, přes nákladní vozík, po klasické kolo s vozíkem. „Zájemci se nemusí bát velké námahy, protože s převozem jim pomohou asistenční elektromotory,“ sdělil správce půjčovny Erik Nálepka. Pomocný elektromotor má každé z kol.

Kolo si může půjčit kdokoliv, ať už jednotlivec nebo firma. „Zápůjčka může být na pár hodin nebo několik dnů. Stačí se registrovat na webu kargopujcovnabrno.cz a začít s rezervací kola,“ vysvětlil koordinátor projektu Michal Šindelář. Po rezervaci si zájemce vyzvedne nákladní kolo v půjčovně na Špitálce v centru Brna, kde jej personál krátce proškolí a v areálu si bude moct jízdu vyzkoušet. Po ukončení zápůjčky pak zase vrátí kolo na stejné místo.

Půjčovna v Brně funguje díky finanční podpoře z německého programu EUKI, jehož cílem je snižovat emise oxidu uhličitého a postavit se klimatické krizi. V Německu podobných půjčoven fungují desítky a lidé využívají nákladní kola namísto motorových vozidel, které tyto emise produkují. „Nemám řidičský průkaz a pro převoz menšího nákladu mi přijde nákladní kolo jako zajímavá volba,“ domnívá se Brňan Ondřej Blažek.

Cílem půjčovny je ověřit, zda stejný koncept bude fungovat i v Brně a v provozu bude půjčovna do 16. července.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto nadacepartnerstvi.cz

Štítky Brno, půjčovna kol, nákladní kola, kola, doprava, stěhování, elektromotor, vozík, Nadace Partnerství, Československo, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně startuje první půjčovna nákladních kol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.