Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brňané třídí olej pořád málo, v kanalizaci ho skončí desetkrát více

Lidé v Brně třídí olej každým rokem více, i přes to je to ale málo. V kanalizaci totiž ročně skončí desetkrát větší množství než se vytřídí. Problém je také biologický odpad nebo hygienické potřeby, jako jsou vlhčené ubrousky. Denně čistírna v Modřicích zachytí více než dvě tuny nežádoucího odpadu.

Množství vytříděného oleje v Brně každým rokem roste. Loni Brňané vytřídili více než 20 tun tuků. Vytříděné množství je ale stále zanedbatelné oproti tomu, kolik ho lidé do odpadu vylévají.

„Situace s tuky a oleji v kanalizační síti je stejná, významnou změnu jsme nezaznamenali. Ročně zachytí Brněnské vodárny a kanalizace na ČOV Brno - Modřice přibližně o 200 až 250 tun tuků,“ uvedla mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová

Potrava pro potkany

Na vylévání oleje do odpadu vodárny dlouhodobě upozorňují, navíc to zakazuje lidem vyhláška města. Důvody jsou jasné, olejem se ucpává potrubí, kanalizační čerpadla a narušuje se proces čištění odpadních vod. 

„Když někdo nezodpovědný vylije tuk do zařizovacího předmětu ve své domácnosti, dochází k vysrážení tuku již na stěnách vnitřních rozvodů, následně v kanalizační přípojce. Nános sraženého usazeného tuku postupně narůstá, až dojde k úplné neprůtočnosti. Tu občan velmi rychle pozná, až mu jeho odpadní vody přestanou odtékat,“ popsala Hermanová.

Do kanalizace nepatří ani žádný biologický odpad jako například zbytky jídel, odpad z kuchyňských drtičů, oleje a tuky, ale ani hygienické potřeby, chemikálie a léky. Hermanová zároveň upozorňuje, že na biologickém odpadu si pochutnávají potkani, kterým taková strava více než vyhovuje a přispívá k jejich rozmnožování.

Denně přes dvě tuny odpadu

Za posledních deset let se výrazně zvýšilo množství odpadu, které do kanalizace lidé vyhazují. Velký podíl na tom mají vlhčené ubrousky, vlhčený toaletní papír a separační pleny. Ačkoliv prodejci uvádějí, že je tento odpad rozložitelný, ve skutečnosti tomu ne vždy tak je. 

„Obyčejný toaletní papír se rozpadne během minuty, vlhčené ubrousky na bázi plastů se však v přírodě rozloží za stovky let. Z výsledků analýz vyplývá, že i v případě deklarovaného biologicky odbouratelného materiálu nedochází k odbourání jak v biologické části čistírny odpadních vod, tak v kalové lince. V obou případech je doba potřebná k rozkladu složek příliš krátká. Tím vzniká balast, který jen zatěžuje čistící proces,“ řekla Hermanová. 

Odpad, který do kanalizace nepatří se v čističkách zachytává a tvoří tzv. shrabky, které se musí mechanicky čistit. Denně například modřická čistírna vod zachytí průměrně 2,5 tuny shrabků.

V Brně do popelnic

Od roku 2019 mohou Brňané olej vyhazovat v uzavřené PET lahvi do směsného odpadu. Brno totiž začalo komunální odpad energeticky využívat a nemusí jej skládkovat.

„Jedlé oleje a tuky sbíráme od roku 2015. Je možné je zdarma odložit v jakémkoliv sběrném středisku odpadů v uzavíratelných obalech, nejlépe PET lahvích, kbelících s víkem, nebo kanystrech,“ řekl mluvčí SAKO Brno Michal Kačírek

„Zatímco použitý olej je na skládce potenciální ekologický problém, v našem zařízení pro energetické využívání odpadu je vítanou energetickou surovinou, která při výrobě tepla a elektřiny pro brněnské domácnosti najde své uplatnění,“ dodal.

Lidé stále tápou

Někteří lidé v Brně o této možnosti ale stále neví. „S použitým olejem jsem si nikdy nevěděla pořádně rady, až nedávno jsem zjistila, že ho můžu házet do popelnice. Musím říct, že je to dost pohodlné,“ řekla Brňačka Hana Kociánová.

V souvislosti s tříděním nejen oleje, který stále představuje problém, vznikla také nová aplikace „Kam s ním?“, která lidem může pomoci při hledání správného kontejneru na jakýkoliv odpad. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky oleje, tuky, odpady, ČOV, Brno, třídění, odpad, kanalizace, ubrousek, Modřice, Brněnské vodárny a kanalizace, a.s., SAKO Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané třídí olej pořád málo, v kanalizaci ho skončí desetkrát více  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.