Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihomoravský kraj má plán, jak naočkovat do srpna sedmdesát procent lidí

Máme plán, jak do konce srpna naočkovat 70 procent lidí, hlásí Jihomoravský kraj. Krajští radní si slibují od nově schváleného dokument Strategie očkování, který podrobně představuje vývoj očkování v následujících měsících.

Musí být vakcíny

Ze strategického materiálu vyplývá, že požadovanou 70 procentní většinu jihomoravské populace nad 15 let budou schopní zdravotníci naočkovat do konce prázdnin, pokud nedojde k zásadní změně v počtu distribuovaných vakcín. Jestliže vše půjde podle plánu, mohlo by se očkovat až 18 tisíc lidí denně. Navíc se počítá s tím, že se zapojí také soukromý sektor a neziskovky, díky čemuž počet naočkovaných může být ještě vyšší. 

Náš cíl je velmi reálný. Pokud přijdou vakcíny, se kterými teď počítáme, tak se to dá stihnout. Strategie počítá se 4 pilíři – nemocnicemi a mobilními týmy, velkokapacitními centry, praktickými lékaři a soukromým a neziskovým sektorem,“ představil krajský koordinátor pro očkování Lukáš Homola, jenž je hlavním tvůrcem strategie. 

V dokumentu uvádí přesné počty vakcín v jednotlivých měsících, vychází z informací o plánovaných dodávkách a počítá i s případnými krátkodobějšími výpadky v distribuci. 

Nová centra i kampaň

Velkokapacitní očkovací centra se otevřou ve Znojmě, Břeclavi, Hodoníně, Blansku a Kyjově (ve Vyškově se zatím bude očkovat v prostorách nemocnice), a to od 1. března. Ve stejný čas se konečně do očkování zapojí i praktičtí lékaři a dál se bude očkovat i v nemocnicích a v největším očkovacím centru v kraji – na Brněnském Výstavišti. Kraj počítá i s tím, že ne všichni se z počátku budou chtít nechat očkovat,“ uvedl mluvčí krajského úřadu Michal Cagala

Součástí plánu je také plošná kampaň, kterou plánuje kraj spustit v následujících týdnech. Cílem propragace je přesvědčit lidi, aby se nechali očkovat. „Zatím to totiž vypadá, že stát žádnou takovou kampaň dělat nehodlá,“ zdůvodnil jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky Kraj, očkování, Hejtman, Jižní Morava, Jihomoravský kraj, vakcína, nemocnice, Jan Grolich, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oldřich Uhlíř

No, hlavně, že to mají na pilířích!

Čtvrtek, 25. února 2021, 13:34Odpovědět

Jihomoravský kraj má plán, jak naočkovat do srpna sedmdesát procent lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.