Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Sídliště Písečná v Blansku se rozroste o nové byty

Blanenské sídliště Písečná se v příštích letech rozroste. Radní schválili projekt o výstavbě celkem 406 nových bytů. Součástí je také 600 parkovacích míst, nová školka a veřejný prostor pro relaxaci. Návrhem rady se nyní budou zabývat zastupitelé.

V předminulém roce město zveřejnilo výzvu k podání nabídek na výstavbu na sídlišti Písečná. Vybral se projekt firem HOPA Group společně s Trikaya Project. Podle blanenského místostarosty Iva Poláka (ČSSD) se při výběru firem kromě kupní ceny za metr čtvereční posuzovala také struktura bytů a jejich výměra. Dále pak velikost plánované školky, komerční a veřejné prostory, jako jsou například park nebo hřiště.

„Tato nabídka splnila všechny požadavky města. Oproti původnímu návrhu se podařilo snížit počet malometrážních bytů ve prospěch těch větších. Nad zákonem stanovenou normu se podařilo navýšit také počet parkovacích míst, z nichž většina je situována do podzemí. Nadzemní část nabídne na šest desítek parkovacích míst pro veřejnost,“ sdělil starosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Podle autorky projektu Moniky Sirné budou mít nové bytové domy zelené střechy či členěný půdorys. Navíc díky velkému počtu lodžií budou působit odlehčeně. „Součástí projektu jsou také přírodní prvky jako bylinkové zahrady, workoutové a rekreační chodníčky, na konci trasy vedoucí z chráněného území Čertovka je navržen menší přírodní amfiteátr,“ popsala.

Školka pro město

Vybraná společnost pro Blansko také vybuduje novou mateřskou školku, která se po dokončení převede do vlastnictví okresního města. Společně s tímto návrhem budou také upravovat park a veřejná hřiště pro děti.

Nová výstavba přinese výhody i stávajícím obyvatelům sídliště. „Ve spolupráci s investorem plánujeme prodloužení trasy linky městské hromadné dopravy a přeložení točny a autobusové zastávky hlouběji do sídliště,“ řekla vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková. Nová zastávka je v plánu mezi Domem s pečovatelskou službou Pod Javory a budovou obchodní akademie, druhá v protisměru poblíž nové zástavby.

Záměr radních potřebuje ještě získat souhlas zastupitelů. Nejbližší jednání blanenského zastupitelstva se uskuteční 2. března. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Abras projektový ateliér

Štítky Blansko, byty, zástavba, projekt, školka, sídliště, stavba, Ivo Polák, ČSSD, Jiří Crha, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sídliště Písečná v Blansku se rozroste o nové byty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.