Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Studenti a zaměstnanci vysokých škol si mohou poobědvat v menze, veřejnost má smůlu

V restauracích či hospodách si lidé kvůli vládním opatřením neposedí. Výjimku však mají závodní jídelny, pod které spadají i vysokoškolské menzy. I tady má však veřejnost smůlu. Naopak studenti a zaměstnanci veřejných vysokých škol si mohou svůj oběd na místě vychutnat.

Menzy jsou jedním z mála stravovacích zařízení, kde mají lidé možnost sednout si k obědu a v klidu se najíst. Studenti a zaměstnanci brněnských vysokých škol tak díky výjimce, jež se vztahuje na závodního stravování nezůstanou, nejsou o posezení ochuzeni. Otevírací doba menz je však omezena. Navíc v provozu nejsou všechny, některé zase nabízejí pouze výdejové okénko.

Z šestnácti stravoven Vysokého učení technického v Brně (VUT) nyní fungují pouze dvě, a to Pizzerie Mozzarella a Restaurace Q. Obě menzy umožňují stravování na místě, a to za dodržování hygienických opatření. Studenti či pracovníci škol se také musí prokázat průkazy. „Zbylé provozovny jsou uzavřeny a jelikož až na výjimky na VUT neprobíhá prezenční výuka, a o stravování v menzách není až takový zájem,“ sdělila za VUT Tereza Kadrnožková.

Zatímco v době běžného semestru připraví všechny menzy VUT bezmála osm tisíc porcí denně, v současné situaci je jen tři sta. „Z ekonomického hlediska je poměrně jasné, zda se vyplatí mít menzy otevřené. Cítíme ale, že je potřeba těm zaměstnancům a studentům, kteří musí docházet na univerzitu třeba z důvodu výzkumu, umožnit se stravovat pokud možno v blízkosti jejich fakulty nebo ústavu,“ objasnila Kadrnožková, proč jsou stravovny v provozu i přes nízkou poptávku.

Poobědvat se dá i jinde

Všechny menzy má v provozu Masarykova univerzita v Brně. I ty se z ekonomického hlediska nevyplatí mít otevřené. „Menzy jsou na deseti procentech výdeje jídel už dlouhodobě od jara 2020. Je zde ale sociální hledisko, kdy musíme zabezpečit stravování zaměstnanců a studentů,“ uvedl mluvčí Masarykovy univerzity Pavel Žára. Například ACADEMIC restaurant, která se nachází v prostorách obchodního centra Campus Square, nabízí pouze jídlo s sebou, naopak v Akademické menze Moravské náměstí si studenti a zaměstnanci dají oběd každý všední den od jedenácti do tří odpoledne.

Dveře menzy Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU) byly dlouhodobě otevřené a studenti i zaměstnanci si tady mohli u jídla posedět. „S postupem bezpečnostních opatření však vydalo vedení rozhodnutí, že jídlo si bude moci odnést pouze s sebou v plastovém boxu. Zabrání se tak setkávání lidí, které nyní není žádoucí,“ vysvětlil mluvčí MENDELU Filip Vrána.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Menza, studenti, VUT, MENDELU, Masarykova univerzita, vysoká škola, Vysoké učení technické v Brně, jídlo, Mendelova univerzita v Brně, Campus Square

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti a zaměstnanci vysokých škol si mohou poobědvat v menze, veřejnost má smůlu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.