Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vypukly jarní prázdniny, volnočasová centra chystají dětem program i v omezeném režimu

Dnes školákům na jižní Moravě začaly jarní prázdniny. I přes vládní nařízení centra volného času nelení a pro děti vymýšlejí programy, jež je zabaví doma nebo venku. V Brně a okolí nabízí organizátoři tvořivé balíčky, interaktivní stezky v přírodě či domácí pokusy.

Například Středisko volného času Lužánky funguje v online režimu. Na jarní prázdniny si pro zájemce připravilo akci O jarních prázdninách kolem světa s Lužánkami. Aktivita vznikla namísto každoročně připravovaných městských a pobytových táborů. Pro děti mají připravené tvořivé balíčky s návodem a materiály, cvičící video lekce, audio příběhy, recepty i interaktivní procházky.

„Děti si vyrobí potisk na batůžky inspirovaný australskými Aboriginci, poletí za oceán plnit sny přes lapač snů, z kokosu si vytvoří hudební nástroj a poveselí se u afrických bubnů, zažijí také čajový obřad a stínové divadlo. Na konci čeká cestovatele polární expedice, kde vztyčí vlastnoručně vyrobenou vlajku,“ popsala aktivity vedoucí lužáneckého pracoviště Lidická Kateřina Děkaníková.

Na procházku do přírody

Zpříjemnit si jarní prázdniny mohou děti i na čerstvém vzduchu. Například v Hustopečích na Břeclavsku, které se nachází nedaleko Brna, pro děti nachystali pohádkovou nebo křížovkovou stezku. Centrum volného času Hustopeče trasu připravilo jak pro děti, tak pro celé rodiny.

„Pohádková stezka je na Křížovém kopci v Hustopečích. Začíná dole na sáňkařské dráze a vede nahoru k dřevěnému kříži. Stezka má asi jeden kilometr. Je to lesní cesta a je na ní vyvěšeno 14 stanovišť a jednoduchých úkolů pro menší děti ze školek nebo prvního stupně,“ popsala stezku lektorka Centra volného času v Hustopečích Hana Mokrá.

Křížovková cesta poté vede přes celé Hustopeče a blízké okolí. „Úkolem je vždy najít místo dle fotografie na webu a najít tam něco, co do místa nepatří. Tuto věc poté zapsat do křížovky, kterou máme ke stažení na stránkách,“ dodala Mokrá.

Na procházku do přírody se lidé mohou vydat také v Brně. Oblíbeným místem je například obora Holedná, Brněnská přehrada či Velká Klajdovka. 

Po stopách Kurta Gödela

Děti si mohou užít prázdniny také s VIDA! centrem. V nabídce mají aktivity na doma i na ven. Připravili desítky návodů na domácí experimentování, premiéru filmového představení s pokusy a také venkovní šifrovací hru, jež povede zájemce po stopách brněnského génia Kurta Gödela.

„V Brně je v současné době venkovních her hned několik, většina z nich je však pro menší děti. Chtěli jsme, aby naše Šifra Kurta Gödela byla zajímavá i pro teenagery a ty, kteří už s šifrováním mají nějakou zkušenost,“ řekl programový manažer VIDA! Sven Dražan. Úspěšní řešitelé pak odhalí tajemství, které zanechal tento matematik ve svém rodném městě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky jarní, prázdniny, les, volný čas, příroda, tvoření, děti, jarní prázdniny, Brno, Hustopeče, Kurt Gödel, Jihomoravský kraj, Lužánky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vypukly jarní prázdniny, volnočasová centra chystají dětem program i v omezeném režimu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.