Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Turisté vzali útokem Národní park Podyjí, táhnou vyhlídky i vinice

Mimořádný návštěvnický zájem hlásí Správa Národního parku Podyjí. Turisté vzali chráněnou lokalitu doslova útokem a krásy tamější přírody vyrazilo jen loni obdivovat bezmála půl milionů lidí. Přeplněná jsou parkoviště a ruch je i na místech, kde byla donedávna vzácnost potkat výletníka. 

Správa jediného moravského národního parku eviduje počet návštěvníků prostřednictvím speciálních čidel, které fungují od roku 2010. Umístěná jsou na různých místech. Při prvním sčítání zaznamenala zařízení přes 300 tisíc průchodů. V roce 2019 to bylo téměř 400 000 a loni už půl milionu. Nově navíc do oblasti okolo Dyje ve velkých počtech nemíří turisté jen při hlavní sezoně, ale po celý rok.

Do národního parku dříve chodili lidé zhruba v období mezi Velikonocemi a podzimními prázdninami. Mimo sezónu na některých stezkách člověk nikoho nepotkal třeba půl dne. To už ale v současné době zdaleka neplatí,“ řekl náměstek ředitele Správy Národního parku Podyjí Jan Kos.

Táhne vinice i vyhlídky

Mezi turisticky nejatraktivnější cíle tradičně patří vinice Šobes, kterou si minulý rok nenechalo ujít bezmála 80 tisíc lidí, což je o zhruba 20 tisíc více než loni. Velký zájem je mezi výletníky i o Kraví Horu, jež se nachází v těsně blízkosti Znojma. Zavítalo tam 66 tisíc lidí a patří mezi hlavní turistické taháky. Pozadu nejsou ani vyhlídky. Konkrétně Králův stolec a Sealsfieldův kámen navštívilo o polovinu více návštěvníků než loni.

Problémoví návštěvníci 

Vzhledem k vysokému turistickému náporu se loni zvedl i počet přestupků a neukázněných návštěvníků. Někteří například zavítali mimo značená místa, a tak museli do oblasti častěji vyjíždět záchranáři. Přibylo také odpadků u frekventovaných tras nebo bezohledných řidičů a cyklistů.

Strážci museli zastavovat řidiče, kteří do chráněného území vjížděli auty nebo parkovali na nevhodných místech. Někteří lidé také nerespektovali pravidla pohybu po národním parku. Pěší se častěji vydávali mimo značené cesty do klidového území. Cyklisté jezdili mimo značené cyklotrasy, a tak zvyšovali erozi některých cest nebo vytvářeli nebezpečné situace pro chodce,“ uvádí Správa národní podniku Podyjí. 

Kromě přeplněných parkovišť přestává nápor návštěvníků zvládat i lávka přes řeku Dyji, jež spojuje vinici Šobes s obcí Hnanice. V některých chvílích se na její přechod loni stály i několikaminutové fronty. Problémy jsou také na Králově stolci, kde se i přes zimu tlačí desítky lidí. Někteří přijeli auty či karavany, čímž se ničí zeleň. 

Ohodnoť článek

Foto David Grossmann

Štítky národní park, Podyjí, Turistika, Příroda, vinice, Národní park Podyjí, Správa Národního Parku Podyjí, vyhlídka, Velikonoce, Dyje, Jan Kos, Šobes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté vzali útokem Národní park Podyjí, táhnou vyhlídky i vinice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.