Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnský Bronx prokoukne. Francouzskou ulici oživí atraktivní vnitroblok s byty

Brněnská Francouzská ulice, jež spadá do lokality tzv. Bronxu, bude atraktivním místem k bydlení. Město plánuje oživit zanedbaný prostor okolo objektu bývalé školky a postavit tam takřka stovku nových bytů, které doplní zeleň. Vzniknou v tamějším vnitrobloku.

Město plánuje zájemcům nabídnout plánované byty nově jako družstevní, o něž je podle radnice mezi lidmi velký zájem, V současné době spolupracuje magistrát na záměru s architekty ze studia Chybik+Kristof. Nyní je projekt ve fázi zpracovávání dokumentace pro územní rozhodnutí. Samotná stavba začne do pěti let. 

Jde o alternativu k developerské výstavbě, kdy družstvo staví pro své členy za nákladové ceny, a nikoliv pro zisk. Byty by tak měly být výrazně dostupnější. Je to jedna z šesti lokalit, které připravujeme pro družstevní výstavbu. Zde bude 93 bytů, většinou 2+kk a 3+kk. Věřím, že tento projekt zásadně přispěje ke zkulturnění a zatraktivnění celé lokality Francouzská, která je v konceptu družstevní výstavby výjimečná blízkostí centra města a jednou to bude velmi dobrá adresa,“ popsal náměstek pro oblast bydlení Jiří Oliva (ČSSD).

Přibudou další 

Ve Francouzské ulici město počítalo původně s vybudováním startovacích a seniorských bytů. Se změnou záměru se proto upravily i dispozice bytů, namísto převažujících jedno- a dvoupokojových vhodných pro mladé páry a seniory i seniorů tu teď budou hlavně dvou a třípokojové pro rodiny. Další lokality, kde chce město stavět nové byty, patří podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) například Přízřenice, Holásky a především Kamenný vrch.

Oživený Bronx

Projekt na výstavbu bytů ve Francouzské ulici je dalším v pořadí, kterým se město, městské části či soukromí investoři snaží zatraktivnit lokalitu tzv. Bronxu. Ta se nachází v těsné blízkosti centra jihomoravské metropole a podle Brňanů patří dlouhodobě k nejproblematičtějším místům ve městě. V roce 2019 si například magistrát zpracoval takzvané pocitové mapy, aby znal názor lidí na městskou infrastrukturu. Právě Bronx vyšel z průzkumu společně s hlavním vlakovým nádražím nejhůře. Nejvíce zaznívalo v anketě, že v oblasti je nepořádek a ne zcela bezpečno.

I přes nepříliš lichotivou pověst se tamní okolí Bronxu v posledních letech výrazně proměňuje. Vznikají nové byty, staré se rekonstruují a přibývají také nové podniky. Loni odstartoval také projekt městské galerie, kdy fasády zdejších domů zdobí velkoplošná díla.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMB

Štítky Bydlení, Družstevní bydlení, Francouzská, Bronx, Brno, projekt, stavba, Markéta Vaňková, Jiří Oliva, ČSSD, ODS, vnitroblok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Francouzská ulice v Brně prokoukne novými byty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.