Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zrušte spojenectví s polským Tuchów, křičí Piráti s aktivisty do Mikulova kvůli LGBT

Nečekaný bod se dostal na zasedání zítřejšího zastupitelstva v Mikulově na Břeclavsku. Zastupitelé budou hlasovat o zrušení partnerství Mikulova s polským Tuchów. Vyzývají je k tomu aktivisté a členové pirátské strany až z Plzně. Vadím jim, že polští představitelé podporují tzv. zónu bez ideologie LGBT.

Není to poprvé, co se polské městečko na jihovýchodě země dostalo do centra pozornosti světové veřejnosti. Loni kvůli vyhlášení bezideologické zóny, které zavedly desítky obcí a měst v Polsku, vypovědělo tamější radnicí po pětadvaceti letech partnerství město Saint-Jean-de-Braye ve střední Francii. To samé nyní požadují aktivisté a někteří členové pirátské strany, v čele s krajským zastupitelem Plzeňského kraj Jiřím Pekem (Piráti), kteří iniciovali petici.

Město ovšem na petici vůbec nereagovalo, teprve po opětovné žádosti o její projednání se peticí v polovině listopadu zabývala rada města Mikulov, ta však zastupitelstvu partnerskou smlouvu s polským městem nedoporučila rozvázat,“ uvedl hlavní iniciátor petice Jiří Pek.

Podle starosty Mikulova Rostislava Koštiala (ODS) se bod na zítřejším zastupitelstvo skutečně objeví. Zda zastupitelé schválí zrušení partnerství, které trvá již od roku 2005, není podle něj jisté. Spíše to ale nepředpokládá. „Na výzvu reagujeme, že ji předložíme zastupitelstvu. S polským Tuchów máme navázané velmi korektní a přátelské vztahy, a to jak s představiteli města, tak s místními občany. Můj názor je takový, že tuto záležitost nám nepřísluší soudit. Myslím si, že není na místě, aby nás někdo vyzýval ke zrušení bilaterárních vztahů s partnery,“ vyjádřil své stanovisko mikulovský starosta. 

Klíčový je rozpočet

Podle mikulovského starosty ovšem nebude hlavním bodem středečního zastupitelstva plzeňská petice, nýbrž schválení rozpočtu. Právě Mikulov, který patří mezi nejvyhledávanější turistické lokality na jihu Moravy, na což město v současné době výrazně doplácí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Mikulov, jižní Morava, LGBT, petice, Plzeňský kraj, Česká pirátská strana, partnerství, Plzeň, okres Břeclav, Polsko, Francie, Saint-Jean-de-Braye, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zrušte spojenectví s polským Tuchów, křičí Piráti s aktivisty do Mikulova kvůli LGBT  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.