Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V brněnské Líšni umístí na polikliniku či školy solární panely

Na celkem čtyřech objektech v brněnské městské části Líšeň se plánuje vybudovat fotovoltaický systém. Přinést by to mělo úsporu energií. Brněnská radnice chce projekt podpořit dotací.

Město plánuje fotovoltaické systémy přidat na střechy budov ZŠ Masarova, ZŠ a MŠ Horníkova, ZŠ Novolíšeňská a polikliniky Horníkova. Návrh radních ještě musí posoudit zastupitelé.

Zastupitelstvo musí odsouhlasit posouzení těchto projektů a souhlasit se zahájením přípravy žádosti, na jejímž základě bychom mohli získat dotaci ve výši až 60 procent z celkových způsobilých nákladů. Jedná se o 5,7 milionu korun, které by tak město na realizaci fotovoltaických systémů získalo,“ sdělila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Podle náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka (KDU–ČSL) instalace fotovoltaiky umožní významně uspořit energie. Vyrobená elektrická energie se využije pro vlastní spotřebu, přebytky mohou být dodávány do sítě. „Na základě zpracovaných energetických posouzení předpokládáme celkové roční snížení provozních nákladů o 764.600 korun a celková roční úspora energie by tak činila 142,258 MWh (pozn.red. Megawatthodina),“ uvedl Hladík.

Kromě dotace by mělo projekt finančně podpořit město i městská část Líšeň, která by podle tamního místostarosty Martina Příborského (ODS) mohla poskytnout polovinu ze spoluúčasti města. „Pokud bude dotace schválena, rádi bychom fotovoltaické elektrárny spustili ještě letos. Kromě finanční úspory vnímám jako přínos těchto projektů také ekologický dopad. Sníží se tak produkce znečišťujících látek, zejména pak CO2," řekl Příborský.

Ohodnoť článek

Štítky Brno, Fotovoltalika, Úspora, dotace, Líšeň, projekt, energie, Petr Hladík, ODS, Markéta Vaňková, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnské Líšni umístí na polikliniku či školy solární panely  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.