Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rudé růže na ústupu a romantická večeře z plastové krabičky, i takový bude letošní Valentýn

Letošní den svatého Valentýna připadne na neděli 14. února. Už nyní ale květinářství přijímají objednávky a plánují prodloužit otevírací dobu. Současným trendem jsou především růže a tulipány. V poslední době si lidé oblíbili i květinové boxy. Mnohé restaurace také připravili speciální valentýnské menu, které doručí zákazníkovi domů, nebo si jej může vyzvednout u jejich výdejního okýnka.

Květinářství již pomalu zavalují objednávky nedočkavých pánů, kteří chtějí svou drahou polovičku potěšit na den svatého Valentýna. Jelikož svátek připadá na neděli, kdy květinářství mají zkrácenou otevírací dobu, nebo nejsou v provozu vůbec, své dveře nechají zákazníkům pootevřena déle. Největší zájem je tradičně o růže.

Růže nebo tulipány

Lidé si o květiny buď volají, nebo objednávají přes e-shop. „Nejvíce letos frčí růže a jarní kytičky, k tomu poslední dobou pánové často berou nějakou drobnost, třeba čokoládu. Výjimečně berou květiny i děti pro maminku či babičku,“ řekla Marta Pešová z Květiny V&Š. Že jdou na odbyt nejvíce růže potvrzuje i Eva Štafová z Květiny Incana. „Nejvíce lidé berou bílo-červené kytice. Objednávek bývá tradičně pět set a výš,“ odhadla Štafová, která výjimečně stráví neděli v práci.

Jelikož nepřipadá svátek zamilovaných na pracovní den, dá se počítat se slabšími tržbami. Menší množství objednávek zaznamenali letos v Květinářství Pekařská. „Jsme zhruba na dvaceti objednávkách, což je polovina toho, co míváme normálně. Naši klienti jsou však spíše zvyklí dojít sem osobně. Jsme na ně připraveni a už například víme, že pan Novák bude chtít pětadvacet červených růží, jako každý rok,“ objasnil květinář Jakub Nedvěd. Zrovna červená růže je ale podle něj na ústupu. „Co se trendů týká, vedou tulipány, růže a potom namíchané kytice inspirované jarní loukou,“ dodal Nedvěd.

Trend květinových boxů

Oblíbené jsou poslední dobou i květinové boxy, což jsou ozdobené krabičky v různých tvarech vyskládané například růžemi. „Květinové boxy jsou oblíbenější spíše u mladších lidí, ti starší dávají většinou na klasiku, pugéty. Velmi oblíbené jsou rudé a modré růže. Ty modré se už skoro nedají sehnat. Do boxu se mohou přidávat také různá překvapení, například v podobě čokolády," řekla majitelka Flowers Moni Monika Macháčková

Některá květinářství své objednávky také rozváží. „My třeba fungujeme převážně přes sociální sítě. Se zákazníkem se tak přesně dohodneme na typu boxu nebo pugétu. Květiny zákazníkům pak doručujeme i domů. Tuto možnost si lidé často vybírají jako překvapení pro svou drahou polovičku," dodala Macháčková.

Velký zájem také vzbuzují medvídci vyskládaní z růži. Tady se ale v mnohých případech jedná o květiny umělé, aby dekorace zůstala nejhezčí co nejdéle.

Jídlo až ke dveřím

Jelikož jsou podniky zavřené, na pozvání do restaurace či drink si letos na Valentýna musíme nechat zajít chuť. Přesto ale lidé o gastronomický zážitek spojený s romantikou nepřijdou. Mnoho restaurací totiž připravilo speciální valentýnské menu, které doručí párům až domů, nebo nabízí možnost si jej vyzvednout u výdejních okének. Jednu takovou nabídku připravila například síť brněnských restaurací CON GUSTO, pod níž spadají podniky jako Restaurant & steakhouse Monte Bú či Pivnice U Čápa. Jejich menu na den zamilovaných se skládá ze tří chodů, květiny a vína.

Speciální menu nabízejí i další restaurace nebo služby rozvozu jídla. Nabídka je skutečně pestrá. Zákazník si může vybrat z různých typů kuchyní, od české až po asijskou.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Flowers Moni

Štítky růže, Den svatého Valentýna, restaurace, květiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rudé růže na ústupu a romantická večeře z plastové krabičky, i takový bude letošní Valentýn  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.