Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Radnice Brna–střed odpustí nájem trhovcům

Rada městské části Brno-střed odpustí všem trhovcům ze Zelňáku poplatek za služby až do konce dubna. Radní se na tom dohodli na dnešní schůzi.

Zelný trh, který za normálních okolností patří k nejrušnějším místům ve městě, zeje v současné době prázdnotou. Trhovci mají z důvodu vládních nařízení proti šíření koronaviru zakázáno na náměstí prodávat. Nastartovat znovu obchod má prodejcům i nynější rozhodnutí radnice, která po obchodnících nebude vybírat až do konce dubna poplatek za služby. Ten slouží k úhradě nezbytných nákladů spojených s prodejem. Jde o technické, administrativní a organizační zajištění provozu trhu, hygienické zázemí, propagaci a podobně. Loni jej vedení městské části odpustilo všem prodávajícím od 1. července do listopadového konce sezony.

Jsme připravení všem našim prodejcům, ať už jsou to zemědělci se svými výpěstky a výrobky, obchodníci, kteří zde prodávají nakoupené zboží, nebo drobní pěstitelé, kteří prodávají na trhu jen občas, usnadnit start letošní sezóny. Všichni by měli platit poplatek za služby 15 korun za metr prodejní plochy a den, ten však až do konce dubna platit nebudou,“ upřesnila radní Ludmila Oulehlová (za ANO).

Vyhlíží návrat

Obchodníkům nadále zůstává povinnost hradit tzv. místní poplatek, který stanovuje vyhláška magistrátu a nelze ji proto zrušit. Zemědělci platí  30 Kč/m2/den, obchodníci 80 Kč/m2/den, provozovatelé občerstvení pak 60 Kč/m2/den a v případě prodeje alkoholu 100 Kč/m2/den.  

Podle odhadů radnice by se prodejci mohli vrátit na Zelňák koncem února či začátkem března. Záležet bude na podobě vládních opatření nebo počasí. „V průběhu sezóny bude na trhu prodávat 37 prodejců-zemědělců, což je o tři více než v loňském roce. Počet prodejců-obchodníků se také zvýšil, a to z 20 na 21. Většina prodejců využívá několik prodejních stolů každý den a také plochu v jejich okolí. Během sezóny se mohou jednorázově nebo krátkodobě přidat také drobní pěstitelé s přebytky ze zahrádek,“ popsala mluvčí Brna-střed Kateřina Dobešová

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Brno, Zelný trh, Brno-střed, radnice, poplatky, poplatek, Zelný trh (Brno)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice Brna–střed odpustí nájem trhovcům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.