Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vědci napočítali v jeskyni na Turoldu víc než 600 netopýrů, létají sem přečkat zimu

Vědci počítají netopýry, kteří létají přečkat zimu do jeskyně na Turoldu na Pálavě. V sedmdesátých letech kvůli otevření jeskyně veřejnosti přestali jeskyni navštěvovat, letos se jich ale přiletělo přečkat zimu více než šest stovek.

Netopýři se vydali zimovat do turolských jeskyní. Jako každý rok, i letos jih sem zavítalo víc než šest stovek. Zatímco loni pracovníci zahlédli pospávat 619 vrápenců, letos jich objevili 601. Zimovat nepřilétá jen jeden druh netopýrů, rozeznán byl netopýr brvitý, řasnatý a vodní. Jeskyně Na Turoldu patří k nejvyhledávanějším zimovištím právě vrápenců malých. Hodně jich ale zimuje i ve sklepích pod lednickým zámkem, tam jich vědci napočítali přes tři stovky.

Jen na dvou místech v Česku se sčítají zimující netopýři déle než na Turoldu. První počty proběhly už v roce 1958, kdy se zapsal počet 113 jedinců čtyř druhů. Kvůli zpřístupnění jeskyní ale začaly tyto počty zimujících zvířat klesat. V sedmdesátých letech se v místních jeskyních dokonce neobjevil ani jeden. Během let se ale zase začali vracet.

Jeskyni na Turoldu přes zimu nenavštívíte, je uzavřená, aby mohli netopýři v klidu přezimovat. Každé probuzení je totiž stojí ohromné množství energie. Díky tomu se do jeskyně nyní přilétá zazimovat stále více vrápenců.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto palava.ochranaprirody

Štítky Netopýr, vápenec, hibernace, zimování, jeskyně, netopýři, Turold, Pavlovské vrchy, Česko, Na Turoldu, Zámek Lednice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci napočítali v jeskyni na Turoldu víc než 600 netopýrů, létají sem přečkat zimu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.