Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Registrace k očkování začne v pátek ráno. Na jihu Moravy se senioři mohou objednat telefonicky

V pátek o osmé hodině ranní bude spuštěn webový portál, kde se senioři nad 80 let (nebo jejich blízcí jejich jménem) budou moci registrovat k očkování proti koronaviru. Pro stejné účely bude fungovat i telefonní linka 1221. Jihomoravský kraj příležitosti zřídil vlastní linku 800 129 921, jež bude sloužit ke stejnému účelu.

Senioři starší 80 let se budou moct na očkování přihlásit přes web crs.uzis.cz nebo registrace.mzcr.cz a telefonní linku 1221. Zdravotníci se mají podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) hlásit dál přes zdravotnická zařízení, registrace pro ně začne 18. ledna nebo nejpozději 22. ledna.

„Důvodem je to, aby se někdo nepokoušel podvádět. Během víkendu bude systém provázaný s databází zdravotníků v ČR," řekl ministr k pozdější registraci pro zdravotnické profese. Pomoci seniorům s přihlašováním mohou také například praktičtí lékaři, jedná se také o lékárnách.

Registrace automaticky neznamená přidělení termínu očkování

Zájemce o očkování nejprve na webu při vstupu do formuláře zadá telefonní číslo, na které mu přijde PIN kód pro potvrzení, což je bezpečnostní opatření proti neoprávněnému přihlašování ze strany robotických počítačových programů. Přihlášený bude poté zadávat jméno, trvalé bydliště, rodné číslo a číslo a název své zdravotní pojišťovny, vybere také preferované místo, kde se chce nechat očkovat.

„Registrace a rezervace nemusí nutně proběhnout ve stejném termínu. Určitě se nestane, že všichni lidé, kteří se zaregistrují hned první den, dostanou termín, protože vakcín je omezení množství," řekl Blatný. Až očkovací centrum vypíše první volné termíny, bude si je moci přihlášený zájemce rezervovat. Registrační systém ho na to upozorní v SMS a přijde mu další kód, kterým svou rezervaci potvrdí. Termín podání druhé dávky systém vytvoří automaticky, bude možné ho upravovat.

Jižní Morava spouští vlastní telefonickou linku

Právě online registrace se stala terčem veřejné kritiky. Podle statistik totiž internet nikdy nepoužily až dvě třetiny seniorů nad 75 let. Jihomoravský kraj se proto rozhodl zřídit vlastní linku, kde se mohou dříve narození registrovat telefonicky. Krajská krizová linka 800 129 921 bude dostupná v pracovní dny od 8:00 do 16:00. Její provoz bude zabezpečovat až pět operátorek operátorů z řad pracovníků krajského úřadu. O očkování seniorů nad osmdesát let, kteří se například ze zdravotních důvodů nejsou schopni registrovat sami, mohou navíc požádat i jejich příbuzní.

„Prosíme, aby lidé, kterých se momentálně očkování netýká, krajskou krizovou linku nezahlcovali telefonáty s dotazy, a neblokovali ji tak těm, kteří ji skutečně potřebují," vyzval tiskový mluvčí Jihomoravského kraje Michal Cagala.

Náhradníci k očkování jen z řad lidí s nárokem

Očkovací látku proti covidu-19 dodává výrobce do 31 očkovacích center, podle premiéra mnohá ale předala vakcínu dál a naočkované má vykazovat 160 různých míst. Připomněl, že musí hlásit každý den každého očkovaného, aby byl o vakcinaci přehled. Pokud v očkovacím centru bude zbývat vakcína kvůli lidem, kteří se na rezervovaný termín nedostaví, musí být náhradníci podle ministra zdravotnictví jen z lidí, kteří mají přednostní nárok jako zdravotníci nebo senioři nad 80 let.

Očkování v různých centrech může být podle jejich kapacit či dodávek vakcíny zahájeno v různý čas. V současné době je jich 31, většinou při velkých nemocnicích. Postupně budou vznikat také velkokapacitní centra například v kulturních domech, sportovních halách nebo dalších místech s možností parkování většího množství lidí.

„Počty nebudou příliš velké, protože vakcína se ředí a podává až přímo na očkovacích místech," uvedl ministr k dávkám, které mohou zbývat. Z jedné rozmražené lahvičky od firem Pfizer a BioNTech je třeba vyočkovat rovnou pět až šest dávek, nemůže se dál skladovat. „Nemocnice mají a mohou mít seznamy náhradníků, ale nesmí to být lidé, kteří by nesplňovali tato kritéria," dodal.

Prioritní skupina k očkování čítá přes 830 tisíc lidí

V prioritní skupině pro očkování je asi 830.000 lidí, senioři nad 80 let, lidé žijící v domovech důchodců a domovech se zvláštním režimem a všichni zdravotníci. Z dobrovolníků pracujících v nemocnicích mají podle Blatného nárok na přihlášení přednostně jen lidé, kteří jsou v databázi zdravotníků nebo je mohou naočkovat přímo zdravotnická zařízení, kde pracují.

Po nich následuje druhá přednostní skupina, kterou tvoří už více než 3,7 milionu lidí. Jsou mezi nimi vybrané profese, například policisti nebo učitelé, ale také starší 65 let a chronicky nemocní s vybranými nemocemi.

Ministr také vyjasňoval některé nejasnosti, které se týkají očkování této skupiny. Mezi prioritní skupinou jsou například také pečující o osobu, která patří do rizikové skupiny, například seniora nebo zdravotně postiženého. Podle Blatného bude možné zkontrolovat, zda o někoho pečují, podle seznamu lidí, kteří jako pečující pobírají příslušnou sociální dávku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FNUSA

Štítky očkování, registrace, jižní morava, registr, brno, Jihomoravský kraj, Morava, zdravotnický pracovník, Jan Blatný, vakcína, ANO 2011, Česko, Pfizer, BioNTech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Registrace k očkování začne v pátek ráno. Na jihu Moravy se senioři mohou objednat telefonicky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.