Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihomoravský kraj investuje 20 milionů do boje proti suchu

Kraj se rozhodl vyčlenit 20 milionů na boj proti suchu, které jižní Moravu už dlouhé roky trápí. Program by měl finančně pomoci v roce 2021 zadržovat vodu v krajině a pečovat o zeleň. Program schválila Rada Jihomoravského kraje na včerejším zasedání.

„I přes relativně srážkově vydatný loňský rok je sucho v území jižní Moravy trvalým fenoménem a náš kraj tak jednoznačně čelí extrémním situacím s nejvážnějšími environmentálními, ekonomickými a sociálními důsledky v České republice. A to především v okresech Znojmo, Břeclav, Hodonín a v části okresu Brno-venkov. Sucho negativně ovlivňuje celou řadu ekosystémových služeb od zemědělské a lesní produkce, přes půdní funkce a biodiverzitu, kvalitu života obyvatel a v některých situacích i turistický ruch,“ řekl náměstek hejtmana Jan Zámečník. 

Dotace bude pomáhat i proti povodním

Zámečnik popsal, že z dvaceti milionů bude 12 směřovat na zadržování vody v krajině, kdy program podpoří zlepšení technického stavu rybníků, potoků, nádrží a zavede i obnoví protipovodňová opatření. Ta by pak měla usnadnit hospodaření s povrchovou i podzemni vodou.

Peníze poputují do obcí i škol nebo k malým zemědělcům

Peníze z dotace kraj investuje i do protierozních opatření. Tři miliony poputují na vysazování a následnou péči o zeleň, další čtyři miliony pak budou určeny na projektovou dokumentaci a za jeden milion odborníci zpracují koncepční dokumenty. Dotaci využijí jak obce, tak například školy a školská zařízení nebo drobní zemědělci.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com | Zdroj S použitím TZ

Štítky Sucho, dotace, kraj, jmk, miliony, Jihomoravský kraj, Česko, Jan Zámečník, Znojmo, Břeclav, Hodonín, okres Brno-venkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj investuje 20 milionů do boje proti suchu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.