Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jižní Moravu čekají až do pátku mrazivé noci. Noclehárny mají kapacit dost, pobyt stojí pár desítek korun

Pro lidi bez domova, kteří se v mrazivých nocích chtějí uchýlit do tepla, jsou v jihomoravských noclehárnách stále volné postele. Nabízí je noclehárny v Brně, Znojmě, Hodoníně i Blansku. Zájemci si musí připravit od 40 do 60 korun. Podle meteorologů má mrznout až do pátku.

V Brně provozuje noclehárnu Armáda spásy s kapacitou 42 lůžek, městské Centrum sociálních služeb s místem pro 85 lidí nebo Diecézní charita Brno, kde je 34 postelí. Připravená jsou také tři noční krizová centra, která v případě obsazených nocleháren umožní přečkat noc na židli v teplé místnosti. „V noclehárnách denně zůstává volných i 30 až 40 míst. V nočních krizových centrech zůstává volných zhruba 60 míst. V Centru sociálních služeb zůstává poplatek 40 korun za lůžko," uvedla Radka Loukotová z brněnského magistrátu.

Pro bezdomovce, kteří musí zůstat v karanténě nebo mají covid, vznikla dvě přechodná ubytovací zařízení. V Železniční ulici mají kapacitu 16 míst a nyní tam nikdo není. V kasárnách v Židenicích je 20 lůžek s možností navýšení kapacit až na 100 lůžek. Aktuálně je tam jeden muž a jedna žena.

Město daruje 30 speciálních přístřešků neziskovým organizacím. Mají zachránit lidi bez domova před umrznutím

Celkem 30 přístřešků daruje město Brno třem různým organizacím, které se starají o lidi v nouzi. Speciální iglú, která udrží teplo, dostane Diecézní charita Brno, Armáda spásy a Společnost Podané ruce. Pokud návrh schválí brněnské zastupitelstvo,...

Znojemská noclehárna nabízí dvě lůžka pro ženy a pěr pro mužů. „Obě kapacity jsou dostačující. Mohou tam spát lidé bez domova, kteří zaplatí 40 korun za noc a nesmí být pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek. S koronavirovou nákazou jsme se tam zatím nepotýkali," uvedla ředitelka Centra sociálních služeb Znojmo Radka Sovjáková. V hodonínské noclehárně, kde klienti zaplatí 60 korun na noc, je nyní obsazená zhruba polovina z dvaceti lůžek.

Časté problémy mají noclehárny s rozpočtem i personálními kapacitami

Noclehárna v Blansku má z 15 postelí zabraných zhruba 10 míst. Určená je mužům, kteří zaplatí 50 korun za noc. Zájem ze strany žen tam nyní nepociťují. Kvůli nouzovému stavu byl prostor na jaře a na podzim otevřený nonstop. Od začátku prosince opět funguje jen přes noc. „Pokud bude potřeba, jsme připraveni na nonstop provoz," řekl vedoucí Jiří Papiž. Ani v Blanenské noclehárně se s covid pozitivními klienty dosud nesetkali.

Noční mrazy ohrožují lidi bez domova na životě. Darovat noc v teple přitom tolik nestojí

Postupující zimu nejvíce pociťují lidé bez domova. Teploty v noci klesají pod bod mrazu a noc strávená na lavičce v parku nebo či na zmrzlé zemi může také znamenat zbytečnou ztrátu života. Lidem v nouzi přitom může pomoci každý - a nemusí jít o...

Místo pro přespaní lidí v nouzi není například ve Vyškově. Podle mluvčího města Michala Kočího není potřeba. Ředitelka tamní charity Zdeňka Horáková si myslí opak. „Chybí tady, ale narážíme na nedostatek finančních prostředků i personální kapacity," řekla Horáková.

Každý, kdo leží na zemi, automaticky pomoc nepotřebuje, říkají záchranáři

Výjezdy k lidem bez domova v souvislosti s ochlazením zaznamenali jihomoravští záchranáři. V zimních měsících však někteří volají účelově, ač do nemocnice nepotřebují. „Chtějí do tepla, ale akutní zdravotní potíže většinou nemají. Někdy také volají kolemjdoucí, protože mají pocit, že člověk ležící na zemi či na lavičce potřebuje pomoc. Nikdy nelze vyloučit, že jde o závažný zdravotní problém, ale takových případů není mnoho," sdělila mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Doporučila, aby kolemjdoucí, kteří volají pomoc, na místě zůstali a zjistili stav vědomí a dýchání pacienta. Pokud je mu zima, není to důvod k výjezdu. Pokud však hůř komunikuje a teplota se pohybuje kolem nuly nebo pod ní, volání na tísňovou linku je na místě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky noclehárny, jižní morava, kapacita, Brno, Jihomoravský kraj, bezdomovec, postel, Znojmo, Blansko, sociální služby, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Moravu čekají až do pátku mrazivé noci. Noclehárny mají kapacit dost, pobyt stojí pár desítek korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.