Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihomoravské sjezdovky obsadili sáňkaři. Podle některých vlekařů však ničí svah a nechávají po sobě odpadky

Lyžařské areály v Jihomoravském kraji zaplavili už po Vánocích sáňkaři. Spolu se sněhovou nadílkou se nyní situace znova opakuje. Povrch sjezdovek se však jízdou na saních či bobech ničí a lidé způsobují provozovatelům skiareálů ještě více problémů, než mají se samotným zákazem provozu.

V posledních dnech se spolu s čerstvě napadnutým sněhem vyrojily zástupy sáňkařů. Jelikož jsou lyžařské areály pro veřejnost oficiálně uzavřeny a vleky tedy nejsou v provozu, lidé vyměnili lyže za boby a vydali se užít si zimu na svazích na vlastní pěst.

Zoufalí vlekaři museli zavolat policisty

S náporem sáňkařů se potýkali i ve Skiareálu Hodonín u Kunštátu. Vyhradili zde vymezenou plochu, kterou mohou návštěvníci používat, ti ovšem nerespektovali zákaz vstupu na místa, kde se zasněžovalo, nebo zde byla rozmístěna děla, hadice s tlakovou vodou či kabely pod napětím a pohyb zde byl tedy nebezpečný. „

Část návštěvníků nerespektovala cedule se zákazem vstupu. Bořili oplocení, lezli přes ně a ještě na nás byli často sprostí. Přitom měli hned vedle dostatek vysněžených ploch, kam mohli bez omezení", posteskl si zaměstnanec skiareálu Jiří Lhota. Důsledkem neomalených návstěvníků zde museli přistoupit k celkovému zákazu vstupu do areálu a požádat o pomoc policisty. „Výroba technického sněhu stojí statisíce a tak nám vznikly značné škody", dodal Lhota. Kromě zdevastovaného sněhu pak ještě na sjezdovce zůstávaly poházené odpadky.

Z důvodu bezpečnosti a neukázněnosti některých návštěvníků je vstup na sjezdovky a do areálu přísně zakázán

Zveřejnil(a) Ski areál Hodonín dne Neděle 3. ledna 2021

Ve Skiparku Filipov zatím naopak komplikace s nezvedenými sáňkaři nezaznamenali. Zatím zde není moc sněhu, takže není ani co zničit. Vstup na sjezdovku však zakázali kvůli kabelům, které tudy vedou. „Pár rodičů s dětmi tady bylo, ale zatím to nebylo v takovém množství, aby nám to vadilo", řekl provozovatel vleku Zdeněk Veselý. 

Skiareály zůstanou zavřeny minimálně do 22. ledna

Kvůli vládním nařízením musí být lyžařské areály kompletně uzavřeny. Pokud se tak někdo vypravil bobovat, nemohl použít ani sociální zařízení. Po Vánocích pustili sáňkaře do prostor areálu i v Němčičkách. Ovšem i tady jim zničili zasněžený povrch.

Vzhledem k tomu, že pro lyžaře byla sjezdovka zavřená, je to však až tak netrápilo. V současné době plánují plánují zasněžovat a pohyb sáňkařů omezit. „Když se nám podaří zasněžit pro ně druhou stranu sjezdovky, tak bychom je i pustili. Hygienické podmínky bychom také ohlídali", sdělil správce areálu Němčičky Jaroslav Stávek.

Provozovatelé skiareálů se také shodují, že riziko nákazy ať už na vleku, nebo ve frotně na lyžích, je minimální. Vláda ČR dnes však krizová opatření prodloužila do 22. ledna. Na svah se tak čeští lyžaři ještě nějaký čas nedostanou.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ski areály, jižní morava, sáňkaři, ničení, zákaz, koronavirus, sjezdovka, sáňkař, svah, Vánoce, Jihomoravský kraj, Hodonín, Zdeněk Veselý, Kunštát, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravské sjezdovky obsadili sáňkaři. Podle některých vlekařů však ničí svah a nechávají po sobě odpadky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.