Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stinná stránka silvestrovských oslav. Psí detektivové evidují rekordní počet zaběhnutých psů

Ani o letošním silvestru nebyla nouze ani o zábavní pyrotechniku. Právě ta je častým důvodem útěků čtyřnohých mazlíčků. Nezisková organizace Psí detektiv zaregistrovala během silvestrovské noci 123 ztracených psů. Je to nejvíc od doby, kdy se v Česku statistiky sledují.

Pět stovek zachráněných jorkšírů, 437 německých ovčáků a 435 čivav. To je jen krátká vizitka práce neziskové organizace. Ta v listopadu pokořila hranici 15 tisíc zvířat, které v pořádku vrátila z nechtěných toulek domů k jejich majitelům.

„Přestože jsme očekávali, že kvůli koronavirovým opatřením bude počet ztracených zvířat výrazně nižší než v předchozích letech, opak je pravdou. Nárůst o 15 % nás velmi nemile překvapil,“ komentuje ztráty ze silvestrovské noci zakladatelka Psího detektiva Klára Carbová.

Mimo petard stojí za ztrátami psů často i neznalost a nepřipravenost majitelů. Přes opakované varování je spousty případů, kdy v době útěku nebyli psi na vodítku. Při očekávání petard je venčení psů bez vodítka velké riziko. Ne vždy je to ale o neznalosti majitelů.

„Evidujeme případ mladého dobrmana z Nymburka, který byl po nočních ohňostrojích tak vyděšený, že se lekl při dopoledním odchodu na procházku bouchnutí dveří a utekl. Naštěstí tento případ měl dobrý konec a sedmiměsíční Mordhu je už doma,“ uvádí konkrétní případ další z týmu Psího detektiva Michaela Chudobová.

Pozitivní je, že ze zvířat ztracených o silvestrovské noci jich je skoro polovina, přesně 61 zvířat, v pořádku vrácených doma. „Zdaleka ne všechna zvířata měla takové štěstí. Víme už o několika případech ztrát, které skončily smrtí zvířete. Jde třeba o devítiměsíční sheltii, která zemřela na útěku po srážce s autem,“ popisuje smutný příběh Carbová.

Psí detektiv je první spolek, který se v České republice začal zabývat hledáním ztracených zvířat na profesionální úrovni. K jejich nalezení využívá nejmodernějších technologií, díky kterým osloví tisíce lidí během pár desítek minut.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Psí detektiv

Štítky Psí detektiv, záchrana, zvíře, pes, kočka, silvestr, oslava, ohňostroj, zábavní pyrotechnika, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stinná stránka silvestrovských oslav. Psí detektivové evidují rekordní počet zaběhnutých psů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.