Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Olej po smažení kaprů nevylévejte do dřezu ani do záchodu. V Brně ho slijte do lahve a hoďte do popelnice

O vánočních svátcích se řada měst potýká s ucpanou kanalizací. Důvod je prostý. Problém vzniká kvůli těm, kteří vylévají do záchodů i dřezů tuky po smažení řízků nebo kaprů. Čistírny odpadních vod pak bojují se sotva tekoucí hmotou. V Brně je přitom neškodná likvidace použitého oleje velmi jednoduchou záležitostí. Stačí použitý olej přelít do PET lahve a hodit do popelnice na komunální odpad.

Do kanálů jsou každoročně v průběhu vánočních svátků splachovány tuny tuků. Většina nákladů s jejich odstraněním není spojena jen s jejich likvidací, ale i poškozením kanalizačního potrubí. Urychlují v něm korozi a snižují jeho životnost.

To se následně promítá i do zvýšené potřeby obnovy kanalizace a vyššího výskytu havarijních oprav. Tuky by lidé měli vozit do sběrných dvorů, kde pro ně mají speciálně vyhrazené popelnice.

Brno topí olejem

V Brně je však zodpovědná likvidace použitého oleje na smažení ještě jednodušší. Brněnská spalovna SAKO totiž komunální odpad spaluje a vytváří z něj teplo. V konečném důsledku se tak z odpadních olejů stává palivo.

„V Brně jsme před většinou obcí České republiky o krok napřed tím, že směsný komunální odpad vznikající na našem území neukládáme na skládky, ale energeticky ho využíváme. To dokážeme i s použitými jedlými tuky a oleji, protože v našem zařízení je jejich energetické využití snadno dosažitelné při splnění přísných environmentálních parametrů," uvedl předseda představenstva společnosti SAKO Filip Leder.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jitka Welzlová

Štítky Olej, smažení, tuk, kanalizace, ucpání, kapr, Vánoce, svátky, Brno, popelnice, komunální odpad, SAKO, Filip Leder, Česko, toaleta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olej po smažení kaprů nevylévejte do dřezu ani do záchodu. V Brně ho slijte do lahve a hoďte do popelnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.