Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V Česku zřejmě znovu dojde ke zpřísnění opatření. Vláda jej projedná ve středu, nastalo by od pátku

Vláda ve středu projedná případný návrh na přesun do pátého stupně systému PES. Pokud Česko přejde do pátého stupně, stalo by se tak od pátku 25. prosince. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) to řekl po úvodní části dnešního jednání vlády. Podle Blatného pokračuje nárůst počtu nově diagnostikovaných lidí s koronavirem, což je částečně i důsledek plošného testování.

Čtvrtý den v řadě zůstává rizikové skóre PES na 76 bodech, tedy na spodní hranici nejvyššího stupně. Mírnějšímu stupni odpovídá pouze situace v Praze, Jihočeském a Jihomoravském kraji. Nejhorší situace, měřeno indexem PES, je v Moravskoslezském kraji, který má 90 bodů ze 100.

Rozhodnutí padne ve středu

Podle ministra zdravotnictví je momentální situace v nemocnicích zatím stabilní, nejvíce zatížená zařízení jsou v Moravskoslezském kraji.

Protože zatím trvá disproporce mezi nárůstem v nemocnicích a nárůstem počtu nově diagnostikovaných, navrhl jsem, aby definitivní rozhodnutí, zda dojde k přechodu do pátého stupně, padlo až ve středu,“ uvedl. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) s tímto postupem souhlasila i koaliční ČSSD. Zpřísněná opatření by pak podle Blatného měla platit od 25. prosince.

Bude pátý stupeň PES bez výjimek?

Podle ministra jsou pravidla pro pátý stupeň systému PES striktně daná. V tomto stupni se například prodává jen základní zboží a ve školách funguje distanční výuka s výjimkou prvních a druhých tříd ZŠ. Podle něj by také neměly být v opatřeních výjimky, jelikož jde především o výrazné omezení pohybu lidí.

Není cílem zde modelovat nějaké výjimky,“ uvedl. Doba mezi vánočními svátky a Novým rokem podle Blatného k omezením podobného typu vybízí.

Omezení shromažďování či prodloužení zákazu vycházení

V pátém stupni je oproti čtvrtému omezeno shromaďování ze šesti osob na dvě a také prodloužen zákaz nočního vycházení o dvě hodiny, tj. od 21:00 do 04:59. Ve stejnou dobu musí být také zavřená výdejní okénka restaurací. Ve čtvrtém i pátém stupni se počítá jen s nákupy základních potřeb a výdejem zboží objednaného přes internet.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, opatření, zpřísnění, Blatný, Babiš, Česko, Jan Blatný, ANO 2011, Protiepidemický systém České republiky, Moravskoslezský kraj, Praha, Andrej Babiš, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku zřejmě znovu dojde ke zpřísnění opatření. Vláda jej projedná ve středu, nastalo by od pátku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.