Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Při procházce v lese našla žena z Brněnska stříbrný poklad z 15. století

V sobotu 14. listopadu se v okolí Brna našel stříbrný poklad. Při rodinné vycházce lesem objevila paní Jitka Koutníková detektorem kovů stříbrné mince v torzu keramické nádoby. Stříbrné mince pochází pravděpodobně z první poloviny 15. století.

Stříbrný poklad objevila paní Jitka Koutníková, když se vydala s detektorem kovů s rodinou na výlet. V okolí Brna nalezla zbytek keramické nádoby s desítkami stříbrných mincí. Okamžitě proto oslovila archeology, aby si pro poklad přijeli. Pracovníci Ústavu archeologické památkové péče Brno (Ivan Čižmář) a Moravského zemského muzea (Hana Čižmářová) provedli spolu s nálezci ověřovací výzkum, zda nenajdou ještě další artefakty. 

Všechny mince se nacházely v těsné blízkosti keramické nádobky, ve které pravděpodobně byly původně uloženy. Archeologové poté prohledali i okolní hlínu, pod slabou vrstvou lesní půdy pak vědci našli původní geologické podloží, kde se nacházel také středověký železný tesák, nůž a podkova ze středověku. Archeologové místo zdokumentovali, poté ze země vytáhli zbytek keramické nádoby, kterou zabalili do folie a odvezli do laboratoře. 

Celé torzo nádoby archeologové spatřili až po důkladném očištění hlíny. Keramický hrnek měl ulomené ouško a jeho dno se bohužel nedochovalo. Pod nejníže položenou vrstvou stříbrných mincí se ale podařilo odkrýt zbytky textilie, která ucpávala ústí nádoby. Tkaninu budou vědci zkoumat pod mikroskopem. 

Vědci po vyjmutí celého pokladu mince spočítali a došli k číslu 274. Celkem 69 mincí představují groše z první poloviny 15. století, které mají velmi nekvalitní setřelou ražbu, další součást tvoří 205 kusů vídeňských féniků. Další ražby se budou teprve postupně okrývat. Archeologové se domnívají, že naleziště souvisí s využíváním jedné z větví obchodního koridoru mezi dvěma obchodními centry. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Uapp

Štítky Brněnsko, poklad, archeologové, nález, stříbro, mince, Brno, les, Moravské zemské muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Matějíček

Pokud nedostane odměnu, tak se potom nedivte, že poklady v ČR nebudou.

Pondělí, 21. prosince 2020, 18:07Odpovědět

Petr Zuzánek

Jak někdo napsal níže, kvůli detektoru nedostane paní nic !!! Tohle pravidlo vymyslel nějaký deb.l !!!!!!!

Pondělí, 21. prosince 2020, 16:01Odpovědět

Josef Alzheimer

Já si teda myslím, že rychlejší jak dostat nějakou odměnu je začít si raději tisknout papírové peníze. Pravda, hrozí, že vás chytnou.

Pondělí, 21. prosince 2020, 15:21Odpovědět

Miki Meta

..a hlavně to skončí navždy zašantročeno v nějakém depozitáři...kdo ví jestli..a pokud tady najdou někdy víc ropy než na Hodnonínsku, tak sem vtrhne americká armáda a nakonec jako v jimi "osbobozeném" Iráku budou lidé nuceni hladem sežrat zvířata ze ZOO a obsahy depozitářů celé republiky skončí v rukách tzv. Islámského státu, který je rozvědkami řízen a organizován přes US rozvědky..

Pondělí, 21. prosince 2020, 11:18Odpovědět

Pavel Jehlička

Autorce článku: nálezkyně se tedy jmenuje Koutníková nebo Koutná ? Vím, je to asi celkem detail, ale

Neděle, 20. prosince 2020, 21:11Odpovědět

Pavel Mizera

Bylo na Vás těch Václavů moc. Ale za prvního se groše nerazily, to až za druhého o 60 let později, třetí nestihl korunovaci. A až za čtvrtého (ale třetího korunovaného) o dalších 80 let později jich bylo v oběhu opravdu dost. A na fotce groše (je-li z pokladu) je viditelně Wencezl..v.. Terc.. - čili Václav III, což je Václav IV Lucemburský.

Neděle, 20. prosince 2020, 18:29Odpovědět

Martin Čumpelík

Za svoji dobrotu dostane prd a ne nálezné????

Neděle, 20. prosince 2020, 17:59Odpovědět

Karel Kostal

Jen pro upřesnění 15.století bylo období husitského hnutí, které začalo za vlády Václava IV., Václav I. jak je psáno v popisku u první fotografie žil v první polovině 13. století (1205 - 1253)

Neděle, 20. prosince 2020, 17:02Odpovědět

Martin Touška

Jestli se nepletu, tak dostane prd a fuk. Pokud najdeš poklad detektorem kovů, tak nemáš právo získat odměnu za nález.

Neděle, 20. prosince 2020, 16:44Odpovědět

Josef Mauer

Já bych archeologům nas . . .

Neděle, 20. prosince 2020, 13:53Odpovědět

Pepa Novak

aby ji to nalezny stacilo na vstupny do muzea

Neděle, 20. prosince 2020, 10:46Odpovědět

Petr Vaněk

Mé upřímné blahopřání. Jste zřejmě dítě štěstěny. Podle těch dalších nálezů tam někdo ukončil svou pozemskou pouť. Pevně doufám, že Vám státní správa za ten nález řádně zaplatí.

Neděle, 20. prosince 2020, 09:46Odpovědět

Při procházce v lese našla žena z Brněnska stříbrný poklad z 15. století  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.