Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Brno podpoří dotacemi zájemce o zelené střechy, chce využít srážkovou vodu

Brněnští radní včera schválili projekty, díky kterým město začne přispívat dotacemi na zelené střechy. Zájemci tak mohou od prvního února až do konce října příštího roku žádat o peníze. Na projekty, které tak podporují využití dešťové vody, město vyčlenilo dvacet milionů korun.

Na včerejším zasedání schválili brněnští radní aktualizované znění dotačních programů „Podpora využití srážkové vody“ a „Podpora vytváření zelených střech“ pro rok 2021. V obou projektech došlo jen k malým administrativním změnám, lidé tak budou moci od 1. února do 31. října 2021 moci žádat o dotaci na zelenou střechu. Poprvé se dotační program, který by využíval dešťovou vodu, v Brně objevil v roce 2019, od té doby jsou zelené střechy stále oblíbenější.

Oběma programy, které reagují na současné změny klimatu, na současné trendy v oblasti ochrany životního prostředí, a hlavně také na poptávku Brňanů, město efektivně rozvíjí systém dotační podpory environmentálních projektů. Na podporu využití srážkové vody v roce 2019 Odbor životního prostředí přijal a schválil 19 žádostí a vyplaceno bylo 307 tisíc Kč, v roce 2020 bylo vyplaceno 822 tisíc Kč 45 žadatelům. Co se týká podpory vytváření zelených střech, v roce 2019 na ni město vyčlenilo 19,5 milionu a letos 19 milionů. Loni možnosti využilo 105 zájemců a na území města tak vzniklo 22 nových zelených střech. Letos bylo uděleno dalších 99 příslibů za 17 494 000 a dokončit se podařilo 72 projektů," popsal 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Zájemci o zelenou střechu mohou podat první žádosti v únoru

Pro rok 2021 radní schválili na oba projekty dohromady 20 milionů korun, o které teď budou moci zájemci o zelenou střechu žádat, a to od 1. února do 31. října 2021. Na podporu srážkové vody připadne jeden milion a na podporou zelených střech všech zbylých 19 milionů korun. 

Zájemci o zelenou střechu však budou muset splnit různá kriteria. „První z nich specifikuje, že účelem programu je podpora vzniku nových zelených střech, a ne například dosázení nové vegetace do funkční zelené střechy jen z estetických důvodů. Druhé kritérium má přispět k transparentnosti, tedy v případě, že žadatel čerpá i další dotace, nemá součet poskytnutých dotací přesáhnout celkovou výslednou cenu zelené střechy,“ doplnil Petr Hladík. K realizaci zelené střechy ale také musí dojít na území Brna.

Více informací lze získat na webových stránkách, kde jsou i další způsoby, jakými se občané nebo firmy mohou zapojit do ochrany klimatu a snižování emisí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ekodotace.brno.cz | Zdroj S použitím TZ

Štítky Zelené střechy, eko, Brno, voda, zelená střecha, dotace, projekt, Petr Hladík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno podpoří dotacemi zájemce o zelené střechy, chce využít srážkovou vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.